AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Otomatik bilgi paylaşımı" uygulaması hakkında vatandaşlarımıza yanlış bilgilendirme yapılıyor. Yurdışında yaşayan vatandaşlarımızın yasal menfaatleri ile ilgili zarar görme bir durumun sözkonusu değil''dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği'nde çeşitli sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri toplantıda buluştu.

Toplantının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yeneroğlu, toplantıda, yurtdışındaki Türk toplumunun meselelerini konuştuklarını, Türkiye'nin bu anlamda dünü, bugünü ve yarınıyla ilgili hedeflerini değerlendirdiklerini söyledi.

Yurtdışındaki vatandaşların dil, kültür ve değerlerini muhafaza etmeleri konularının ele alındığına dikkati çeken Yeneroğlu, oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirildiğini belirtti.

- Yurtdışındaki vatandaşlar hakkında bilgi paylaşımı

"Otomatik bilgi paylaşımı" uygulaması hakkında vatandaşlara yanlış bilgilendirme yapıldığını ifade eden Yeneroğlu şöyle devam etti:

Otomatik paylaşımla ilgili vatandaşlarımıza yanlış bilgilendirme yapılıyor. Şunu ifade etmek gerekiyor ki vatandaşlarımızın yasal menfaatleri ile ilgili zarar görme bir durumun sözkonusu olmadığının altını çizmek istiyorum. Türkiye 106 ülkenin dahil olduğu ve dünyada vergi yardımlaşma konusunda bütün ülkelerin ortak hassasiyeti olduğu 2011 yılınan beri gündemde olan ama 2017 yılında meclisten geçen ve dolaysıyla kabul edilen otomatik bilgi paylaşım anlaşması. Burada otomatik paylaşım Türkiye'nin koyduğu şerhler çerçevesinde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın gayrimenkulleri, mal varlıkları bunun dışında kira gelirleri, emeklilik gelirleri yurdışına bildirilecek gibi kamuoyunda bilgi dolaşıyor. Böyle bir şey kesinlikle sözkonusu değil. Yapılacak olan bilgilendirme kişi yurtdışında ikamet ediyorsa ve Türkiye'de mevduat hesabı, banka hesabı varsa, orada ki dönem sonu bakiyesi ile bir bilgilendirme yapılacak. Zaten bu konu ile ilgilide vatandaşlarımız,Türkiye'de elde ettiği faiz geliri veya katılım vergisi, Türkiye'de vergilendiriliyor. Yurdışında ilgili ülkede bu sadece mahsuplaştırılması lazım ve bildirilmesi lazım. Bildirildiği durumda da bu konuyla ilgili bir sıkıntı yok. Bu zaten yeni bir durum değil, kişi hangi ülkede yaşıyorsa, dışarıdan herhangi bir ülkeden edindiği bir gelir varsa, bu geliri yaşadığı ülkede bilgilendirmek zorunda. Bu illa vergilendirmesi için değil, bunu bildirmediğin durumda vatandaşımız suçlu pozisyonuna düşüyor. Biz bunu istemeyiz. Bu çerçeve de vatandaşlarımızın hakkına girecek, yasal menfaatlerini tehdit edecek bir durumun sözkonusu olmadığını özellikle belirtmek isterim.

- Dövizli askerlik ve konsolosluk işlemlerini banka kartı ile ödeme

Dövizli askerlik bedelinin doğrudan konsolosluklarda ödenmesi konusunda çalışmaları bitirdiklerini vurgulayan Yeneroğlu,''En kısa zamanda vatandaşlarımız konsolosluklarda ücretlerini ödeyebilecek. Bunun yanında da ne kadar sürer bilmiyorum. Konsolosluklarımız da tüm işlemlerimizin nakip paranın yanında banka kartı ile yatırılabilmesi için Dışişleri Bakanlığı'mız ve Maliye Bakanlı'ğımızla ortak bir çalışmamız var. Ümit ediyorum o da bir iki ay içinde sonuçlanır. Yine konsoloslukta vatandaşlarımız işlerini üçüncü bir bankaya ihtiyaç olmadan banka karı ile ödeme yaparak çok kolay bir biçimde işlerini bitirmiş olur'' şeklinde konuştu.

- Yurt dışındaki boşanmalar Türkiye’de tanınacak

Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de doğrudan tanınmasını sağlayan düzenleme hakkında çalışma yaptıklarını kaydeden Yeneroğlu, ''Bundan bir kaç ay önce bir yasal çalışma yaptık. Yurtdışında ki boşanmaların doğrudan konsolosluklarda tescil ederek vatandaşımızın tekrar Türkiye'de dava açma zorunda kalmaması yani boşanma
işlemini Türkiye'de tekrar mahkemeler aracılığı tanıtma kararı yapılmaması için bir yasal düzenleme yaptık. Bununla ilgili şuan yönetmelik çalışması devam ediyor. İçişleri bakanlığımız bünyesinde yürütülen bu çalışmada en kısa zamanda yönetmeliğin tamamlanması ve vatandaşımızın arzu edeceği biçimde de Türkiye'de bazı noktalarda aynı zamanda yurtdışında tüm konsolosluk bölgesinde uygulanabilecek. Bu uygulama şu şekilde cereyan etmiş olacak. Boşanmanın kendisi tescil edecek
ama boşanmanın dışında velayet, miras gibi hususlar varsa, bunlar ayrı tutulacak. Bunlarla ilgili tekrar Türk mahkemelerine başvuru yapılacak ve yeniden bu meselelerle ilgili karar çıkartılacak. Bizim için önemli olan boşanmanın kendisinin tescil edilmesi ki, vatandaşımız bu sebepten dolayı bir çok sıkıntı yaşıyordu. Bunları aşmış olacağız inşallah'' dedi.
Editör: İsveç Gündemi