Neredeyse tüm Avrupa'da aynı konu sıcaklığını korurken, İsveç'teki bazı belediyelerde de bu yönde uygulamalar yapılabileceği yönünde adımlar atılıyor.

Örebro belediyesi, aşırı elektrik tüketimi durumunda kısıtlamaya gidebileceğini duyurdu. Kent yönetimi vatandaştan elektriği tasarruflu kullanmaları konusunda duyarlılık beklediklerini söylerken, tüketimin üretimin üzerine çıkması halinde kesintilerin yapılabileceğini belirtti.

Kış mevsiminde karanlığın uzun ve havaların soğuk olduğu zamanlarda İsveç'te elektrik tüketimi de en yüksek seviyeye çıkıyor. O zaman belediyenin sosyal açıdan önemli işlevleri sağlamak için kesintilere gidebileceği duyuruldu.

Enerji Ajansı, "Kıtlık durumlarında öncelikli elektrik kullanıcılarına elektriğin yönetimi" anlamına gelen Kurul sürecini geliştiren kurumdur. Elektrik yenilenebilir bir meta olduğu için her zaman tüketim ve üretim arasında bir denge olmalıdır.

Elektrik tüketimi üretimden fazlaysa, elektrik şebekesi çökme riskiyle karşı karşıya kalır ve bu noktada Kurul devreye girer.

Her belediye ve ilçe, Enerji Ajansı Yönetim Kurulu süreci aracılığıyla, elektrik şebekesinin olası bir bağlantısının kesilmesi durumunda en yüksek önceliğe sahip faaliyetlerin bir listesine sahiptir. Yaşam, sağlık ve işlevselliğin en üstte, farklı kültürel etkinliklerin en altta yer aldığı bir liste. Bununla birlikte, yerel düzeyde tam olarak hangi alanların en önemli olduğuna karar verildiği konusunda bir gizlilik vardır.

Örebro İlçe Yönetim Kurulu Krize Hazırlık Görevlisi Karl Bergström, bu güne kadar elektrik konusunda hiç bu kadar belirsizliğin olmadığını, tüketimin manuel olarak hiçbir zaman kesilmediğini aktarırken, Svenska kraftnät'tan birkaç kez tüketimin durumu bu sınıra getirdiğini duydum dedi.

"Tek tek binalara veya alanlara cerrahi hassasiyetle girip öncelik veremezsiniz" diyen yetkili, Enerji Ajansı'na göre, bu nedenle, hastane gibi öncelikli bir alan olarak aynı elektrik şebekesine bağlı yaşayanlar ile kırsalda yaşayanların elektrik kesintisinden aynı oranda etkilenmesi söz konusu değildir. Hassas görevler ya da mekanlarla aynı elektrik şebekesini kullananlar durumdan daha az etkilenecektir denildi.

Editör: İsveç Gündemi