Öğrenciler: "Daracık okul koridorlarında, mesafemizi nasıl koruyabiliriz?" tepkisi göstererek, kapatacaksanız okulları şimdi kapatın çağrısında bulundu.

Birçok lise öğrencisi, dar koridorlar ve yemek salonlarındaki kalabalık konusunda endişe duyuyor.

Ancak Milli Eğitim Bakanı mümkün olduğunca uzaktan eğitimden kaçınılmasını istiyor.

Bromma spor salonunda öğrenci olan 18 yaşındaki William Skoglund, bunun zor olduğu açık, korkunç bir bahar oldu, ancak okulların kapalı olması, insanların ölmesinden daha iyi olduğunu söylüyor.

Bugün, Eğitim Bakanı Anna Ekström, hükümetin artık liseler ve kolejler için uzaktan eğitime izin verdiğini, ancak aynı zamanda mümkün olan en geniş ölçüde önlenmesini istediğini söyledi.

Ekström, "Nihayetinde liselerin uzaktan eğitime geçmesi gerekebilir ama bundan kaçınmak istiyorum. Bunu en iyi şekilde sorumluluk alarak yapıyoruz" dedi.

Sonbahar aylarında, bazı liselerde kısmi uzaktan eğitim zaten vardı ve buna rağmen öğrenciler mesafelerini korumayı zor buluyorlar.

"Milli Eğitim Bakanı biz öğrencilerin sorumluluk alacağımızı umduğunu söylediğinde bu çifte standart oluyor" diyen Bromma Gymnasium teknik öğrencisi William Skoglund, toplu taşıma araçlarını kullanmamız ve her gün sıkışık bir yemek salonunda oturmamız gerektiğinde nasıl gitmeli diyor.

Okulunda, Stockholm'ün her yerinden öğrenciler katılıyor. Sınıfın dışında ders bekliyorlar, yemek salonunda sıkışık oturuyorlar ve dar koridorlarda birbirlerinin yanından geçiyorlar.

Skoglund, okul temizlikçileri işini kolaylaştırmak için zaman zaman yemek salonunun yarısını bile kapatıyor dedi.

"Pandemiyi durdurmak daha önemli"

"Milli Eğitim Bakanının okulların kapatılması gerektiğini düşünmemesinin en büyük nedenlerinden biri, birçok öğrencinin uzaktan eğitimi zor bulmasıdır". diyen William Skoglund, özellikle matematik ve doğa bilimleri derslerinin zor olabileceğini düşünüyor.

"Ama pandemiyi yavaşlatmanın daha önemli olduğunu düşünüyorum, hepimizi etkileyen bir şey" ifadeleri kullandı.

Benzer tepki, İsveç'teki birkaç liseden geldi. Birçok lise öğrencisi, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerini ciddiye alıyor, ancak okulda günlük yaşamlarında bunları takip etmekte zorlanıyor.

"Okulu kapatmanın iyi olup olmadığını söyleyemem ama şu anda mesafenizi korumak çok zor" diyen Stockholm'deki Norra Real öğrencisi 16 yaşındaki Saga Arledal, her şeyden önce yemek salonunda oturmaya yer bulamadıklarını belirtti.

Öğretmenlerde endişeli

Dar koridorlarda kendilerini savunmasız hisseden öğretmenlerden de pek çok endişeli yaklaşım var. Kungsholmen lisesinde dil öğretmeni olan Eva Tarandi, birçok öğretmenin evden çalışmak için daha büyük fırsatlara sahip olabileceği için rahatlama olacağına inanıyor.

Ancak uzaktan eğitimin aynı kalitede olamayacağından endişe duyduğunu ifade etti.

"Onları bir akvaryumda olduğu gibi ekranın arkasında görüyorum, çoğu soru sormaya cesaret edemiyor. Sanırım dijital alanda, etrafta dolaşmaktan daha fazla açığa çıktıklarını hissediyorlar. Sanırım çok öğrencimi kaybedebilirim" yorumunda bulundu.

Ancak aynı zamanda birçok meslektaşının mümkün olduğunca evden çalışma şansını değerlendireceğine inanıyor.

"Bir öğretmen olarak bu konuda çok bölünmüşüz, baharın nasıl olduğunu bilirsiniz. İşe yaradı ama aynı kaliteyi sunmak çok zor. Ama bence çoğu kişi şu anda pandeminin en kötü noktaya geldiği bu ortamda uzaktan eğitimin daha iyi olacağını düşünür" dedi.

Editör: İsveç Gündemi