OECD geçtiğimiz günlerde yüksek riskli bir rapor yayınlayarak, İsveç enfeksiyonu engellemede en kötüsü olarak seçmişti.

Şimdi organizasyon geri adım atarak, bu geri adımla ilgili hatalarını düzelten bir rapor hazırladı.

Enfeksiyonun yayılması ve yoğun bakım tedavisi (IVA) kabulleri azaltma noktasında sınırlama getirdi. OECD'nin büyük ilgi gören yakın tarihli bir raporuna göre, İsveç, bu bahar pandemiyle baş etmede en kötüsü olarak seçildi.

OECD'nin 35 üye ülkesi arasında İsveç son derece olumsuz bir şekilde öne çıktı. Örneğin, rapora göre İsveç, R-sayısını azaltmada en kötüsü oldu, yani korona ile enfekte bir kişinin kaç kişiye bulaşacağı tahmin edildiğini gösteren rakam. 

OECD istatistiklerine göre R sayısını 1'in altına indirmekte en iyi ülke olan Malta, bunu on bir günde başarırken, İsveç için 58 gün sürdü.

Yeniden hesaplanacak

Şimdi organizasyon, 100.000 kişi başına test sayısını karşılaştırdıktan sonra geri adım atmak zorunda kaldı.

Çeşitli yıllık raporların temelini oluşturan üye ülkelerin istatistik tabanına sahip olan OECD'nin, İsveç'in R-sayısıyla ilgili hataya işaret etmesinden sonra hata yaptığını farkettiği belirtildi.

"Değer yedi kat fazla yüksekti. Karolinska Enstitüsü bulaşıcı hastalıklar profesörü Anders Björkman, basına yaptığı açıklamada, test sayısı konusunda neredeyse en üst sıradaydık ve bu doğru değil" diyerek rapora tepki göstermişti.

Guillaume Dedet, OECD'den geri adımla ilgili bilgileri aldıklarını belirtiyor.

Dedet, "Almanya, Hollanda, İspanya ve İsveç için bir hesaplama hatası var. Raporu önümüzdeki birkaç gün içinde güncelleyeceğiz" dedi.

Başka bir rapora göre İsveç 16. sırada

Bloomberg haber ajansı tarafından yayınlanan başka bir araştırmada, İsveç, pandemiyle genel olarak başa çıkma yeteneği açısından 53 ülke arasında 16. sırada yer aldı.

"Bu gerçek hataları atlamaları korkutucu ve şaşırtıcı" diyen Karolinska Institutet'te bulaşıcı hastalıklar profesörü Anders Björkman, bu durum salgınına dair bir anlama eksikliğini gösteriyor dedi.

Hatanın rapordaki diğer sonuçları etkileyip etkilemeyeceği hala net değil.

Editör: İsveç Gündemi