Norveçli uzmanlar İsveç'in anaokulları açık tutmaya, sosyal mesafeyi dikkate almama ve birçok konuda önlem almadan mücadeleye devam etmesi virüsün yaygınlaşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Çocukların taşıyıcı özelliğine dikkat çeken uzmanlar, virüsü kontrol altına almak için alınması gereken önlemlerin başında çocukları salgın olasılığı yüksek olan ortamlardan uzak tutma konusunda tüm uzmanlar hemfikir ancak bu durum İsveç'te şuana kadar tersine işlediği ileri sürülüyor.

Norveç Enfeksiyon kontrol hekimi Bjørg Marit Andersen, Çocuklar etrafta koştuklarında ve okullarda enfekte oldukları sürece koronavirüsün toplumda da yayılacağını söyledi.

Dünya genelinde ülkeler okulları kapatırken, İsveç her zamanki gibi okulları açık tutmaya devam ediyor.

İsveç'te okul öncesi ve dokuzuncu sınıfa kadarki okullar açıktır. Restoranlar kısıtlamalara rağmen yiyecek ve içecek servisi yapmaya devam etmektedir. Ve Paskalya için, Avrupa'daki kayak merkezlerinin salgın için büyük risk olmasına rağmen, binlerce İsveçlinin dağ tatillerinde kuzeye gitmesi bekleniyor.

İsveç devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, enfeksiyonun yayılmasının şu anda daha zor önlemleri haklı göstermediğini ve salgın sırasında okul öncesi ve okulların önemli işlevler üstlendiğini savundu.

Tegnell 18 Mart'ta "İşlevlerimizi sürdüren bir topluma sahip olmak bizim için kesinlikle çok önemli" açıklaması yapmıştı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında komşu Norveç'te sert önlemler devam ederken, İsveç'te sürpriz ve şaşırtıcı durum devam ediyor.

İskandinav ülkelerinde kendimizi enfeksiyonlara karşı korumak için izole ve karantina kullanma konusunda uzun bir geçmişe sahibiz diyen, Eski Oslo Üniversitesi Hastanesi profesör ve bulaşıcı hastalık doktoru Bjørg Marit Andersen, İsveçlilerin şimdi bu bilgiye karşı hareket etmesi ve rahat davranması çok garip yorumunda bulundu.

Özellikle okulların açık olması çok şaşırtıcı.

Andersen, "Çocuklar enfeksiyonu taşırlar ve çok hasta olmasalar bile, daha fazla yayabilirler. Çocuklar okullarda dolaşıp enfekte oldukları sürece, toplumda da yaygınlaşma olacaktır" dedi.

"Büyük yayılma"

Güneydoğu Norveç Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalık araştırmacısı Jörn Klein, İsveç'in açık okullarından da endişe duyuyor. Belirsizlik büyük olsa da, Norveç stratejisinin daha iyi olduğuna inanıyor:

Klein, "İnanıyorum ki, üstel süreç nedeniyle İsveç daha büyük bir enfeksiyon yaymaya başlayacak" dedi.

Medikalin yanı sıra finansal kaygıların İsveç kararının arkasında olup olmadığı sorusuna.

Jörn Klein, "Durum böyleyse, İsveç vatandaşları yetkililere insan yaşamının fiyatının ne olduğunu sormalıdır" dedi.

Büyük belirsizlik

Bjørg Marit Andersen, Norveç'e banliyö olarak çalışan İsveçlilerin bulaşıcı ajanlar olabileceğinden korkuyor.

"Nüfusun büyük bir kısmının içeride oturduğu bir ülkeye özel bir şey yapılmayan bir ülkeye gidip gelmek uygun değildir."

Jörn Klein, farklı yöntemlerin ne kadar etkili olduğu konusunda belirsizliğin yüksek olduğunu vurguladı.

Klein, "Bence herkes bugünkü bilgi düzeyinden sonra en iyisini yapmaya çalışıyor. Sonunda, ölüleri ve en azından vakaları sayıyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi