SVT televizyonuna konuşan Forland, salgının tüm toplumlar için ciddi bir tehlike olduğunun altını çizerek, Norveç'te ölüm oranlarının düşük olmasının en etkili nedenlerinden biri hızlı kapanma kararları almak olduğunu savundu.

Salgın başladığından bu yana ilk kez son iki haftadır 100 bin kişi başına yeni vaka sayısında İsveçle aynı seviyeye ulaştı.

Norveç'te yeni vakaların artmaya başladığı son günlerde,  yeni vakaların kısıtlamaların kalkmasıyla ilişkili olduğunu, ancak enfeksiyonla mücadele konusunda yeniden önlemlerin alınacağın işaret etti.

Uzun zaman İsveç'e sınırlarını kapalı tutan Norveç'in şimdi salgın yayılımının aynı seviyeye gelmesinden ve sınırların tekrar açılabileceği için mutlu olduklarını ifade eden Forland, ancak Norveç'te yüksek bir seviye olduğunu düşünüyoruz dedi.

Ülkedeki ana artış nedenlerinin bazı grupların eğlence ve etkinlikler nedeniyle bir araya gelmesi sonucunda enfeksiyonun daha hızlı yayılmasına neden olduklarını da belirten Forland, covid-19 ile etkin mücadele için yönetimin aldığı kararlara ve tavsiyelere uyulması halinde baş edilebileceğini belirtti.

Frode Forland, sonbaharda küçük ve büyük salgınlar bekliyoruz. Test ve karantina için çok çalışıyoruz dedi.

Bununla birlikte, komşu ülkenin İsveç'teki 5.851'e kıyasla 265 ölümle salgın sırasında şimdiye kadar önemli ölçüde daha iyi bir şekilde ilerlediği açıktır. Frode Forland, ölüm oranlarının bu kadar düşük olmasının önemli nedeni toplumun Mart ayında hızla kapanması olduğuna inandığını belirtti.

Forland, "Mart ayında iyi bir zamanlamayla sert önlemler aldık. Bütün topluluk bunun ciddi olduğunu anladı ve hızlı bir etki yaptık. Norveç'te İsveç'tekinden daha az ölüm sebebimizin bu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Hızlı kapanmanın toplumda daha az enfeksiyon anlamına geldiğini ve dolayısıyla koronavirüsün yaşlılara ve risk gruplarına ulaşma riskini azalttığını söylüyor.

"Huzurevlerinde yaklaşık yüzde 50-60 oranında İsveç'ten daha az ölümler var. Toplumdaki baskıyı bu şekilde azaltırsanız, kurumlarda daha az insan ölür" dedi.

Editör: İsveç Gündemi