Norveç Enfeksiyon Kontrolü Direktörü Frode Forland, İsveç'in üç bölgesine sınırların açılmasıyla ilgili değerlendirmede bulunurken, İspanya ve İtalya için seyahatlerin serbest bırakılmasına rağmen neden İsveç konusunda daha geniş adımlar atmadıkları sorusu üzerine, İsveç Avrupa'da enfeksiyon yayılma riski en yüksek olan ülkedir. İsveç'i bölge bölge değerlendiriyoruz. Bu nedenle İsveç geneli için hala kapsamlı bir sınır açma durumumuz yok ifadeleri kullandı.

Daha önce İsveç'in Gotland bölgesi için seyahat kısıtlamalarını kaldıran Norveç'in dönüşlerdeki karantina sürecinde birçok pozitif vakaya rastladıklarını ve bu nedenle Gotland ile yeniden kısıtlamalar getirdiklerini dile getirerek, son günlerde İsveç'in Skåne, Blekinge, Kronoberg bölgelerine vatandaşlarının seyahat edebileceği ancak dönüşlerde 10 günlük zorunlu karantina uygulanacağını söyledi.

Forland, sınırları açacakları ülkelerle ilgili bazı kriterlerinin olduğunu ve bunlardan en önemlisinin 100 bin kişi başına 20'den az enfeksiyon vakası, yine yapılan günlük testlerde pozitif çıkan vaka sayısının yüzde 5'in altında olması gerektiğini belirtti.

Norveç Halk Sağlığı Kurumu'nun yaptığı araştırmalarda İsveç'te bu kriterleri karşılayan Skåne, Blekinge ve Kronoberg bölgeleri görülüyor. Bu nedenle kontrollü olarak sınırları açtıklarını belirten Forland, eğilimin tekrar değişmesi halinde kısıtlamalarında da geri uygulanacağını dile getirdi.

İsveç'te enfeksiyon yayılma riski ve hızının yüksek olduğunu açıkça söyleyen Norveçli uzman, süreci ve ülkedeki durumu yakından takip ettiklerini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi