İsveç'in resmi haber ajansı TT'ye açıklama yapan Fihn, Trump'ın, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan şimdilik ayrılmayacağını belirtmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.
İran'ın nükleer program anlaşmasının taahhütlerini yerine getirdiğini ifade eden Fihn, ancak Başkan Trump'ın bu konuda tehdit içeren ifadeler kullandığını söyledi.

Fihn, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun, İran'ın söz konusu anlaşmanın taahhütlerini yerine getirdiğini bildirdiğini vurgulayarak, "Trump'ın bu şoke edici tehdidi dünyadaki tehlikeli nükleer silahlanmanın da bir hatırlatıcısı." dedi.

Norveç Nobel Komitesi, Nobel Barış Ödülü'nün nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarına dikkati çektiği ve bu silahların anlaşma temelinde yasaklanması amacıyla harcadığı çığır açan çabalar nedeniyle ICAN'a verildiğini belirtmişti.

TRUMP NE DEMİŞTİ
Trump, ABD'nin yeni İran stratejisini, Beyaz Saray'da yaptığı basın açıklamasıyla duyurmuştu.

ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan şu aşamada çekilmeyeceğini söyleyen Trump, ilgili ülkeler ve Kongre ile daha yakın bir çalışma sürecine gireceklerini ifade etmişti. Trump, "Eğer Kongre ve müttefiklerimizle bir çözüme ulaşamazsak o zaman anlaşma iptal edilecek. Anlaşmanın incelenmesi devam ediyor ve herhangi bir zamanda bizim katılımımız Başkan olarak tarafımdan iptal edilebilir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kendi yönetimiyle Kongrenin nükleer anlaşma konusunda daha yakın çalışacağını vurgulayan Trump, "Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri, İran'la nükleer anlaşmayı düzeltecek bir tasarı üzerinde çalışmaya başladılar. Bu yolla İran'ın kıtalararası balistik füze geliştirmesine engel olunacak ve İran'ın nükleer aktiviteleri üzerindeki tüm kısıtlamalar ABD yasalarına göre kalıcı hale gelecektir." diye konuşmuştu.

Anlaşmanın imzalandığından beri belli aralıklarla (3 ayda bir) İran'ın bu anlaşmaya uyup uymadığının Kongreye bildirildiğini hatırlatan Trump, "Ortaya koyduğum gerçekler ışığında bu onayı vermeyeceğimizi ve veremeyeceğimizi bugün ilan ediyorum." demişti.

Bu şekilde ABD yönetimi 2015'ten bu yana ilk kez, "İran'ın anlaşma koşullarına uyduğunu" kabul etmediğini açıklamış olmuştu.
Editör: İsveç Gündemi