Toplantının tüm NATO üyelerinin Rusya'nın işgaline karşı olduğunu ve hep birlikte ortak hareket ettiğini gösterme noktasında önemliydi vurgusu yaptı. Rusya'ya karşı NATO ile ortak bir duruş sergileyeceğinin altını çizen Andersson çok ciddi yaptırımların uygulanacağını vurguladı.

Andersson yaşanan savaşın, sorumluluğunun Rusya'ya ait olduğu konusunda netiz. Bunun Ukrayna ve AB'ye yönelik bir saldırı olduğunu vurguluyoruz dedi.

Andersson, Ukrayna başkanı ile görüştüğünü ve İsveç'in Ukrayna'ya daha fazla destek sağlayacağını ve AB'nin kapsamlı yaptırımlarla ilerleyeceğini ifade etti.

Yaptırım listesinde "Hem Putin hem de Lavrov listede olacak".

Andersson'a Rusya'nın, "İsveç'in NATO'da yer alması halinde sonuçları olacak" açıklaması soruldu.

Andersson, "Güvenlik politikası çizgimize kendimiz karar veriyoruz" dedi.

İsveç güvenlik politikası çizgisinde bir öngörülebilirlik var. NATO ile yakın çalıştığımızı söylemenin akıllıca olduğunu düşünüyorum. İsveç savunmasını oluşturduk ve yatırım yapıyoruz ve eskisinden tamamen farklı bir yeteneğimiz var. Çeşitli ortaklarla bir işbirliği ağımız var ifadeleri kullandı.

İsveç savunma açısından ne katkıda bulunabilir?

Andersson, "50'li yıllardan bu yana gerçekleşen en büyük yatırıma sahibiz ve bugün 2014'ten önemli ölçüde daha iyi durumdayız. Birleşik Krallık gibi diğer ülkelerle işbirliği konusunda 20 anlaşma imzaladık. Finlandiya ile uzun bir işbirliğimiz var. Bir ağımız var ve şimdi buna dayanacağız. Bugün yaptığımız şey, durumu başkalarıyla birlikte nasıl okuduğumuzun işaretleridir. Kriz durumunda arkadaşlarımız var."

İsveç çizgisi değişti mi?

Andersson, "Çizgimizde istikrar var ve bu durumun merkezinde yer alıyor. Yıllar içinde yeteneklerimizi güçlendirmek için savunmaya önemli yatırımlar yaptık ve diğer ülke ve kuruluşlarla işbirliklerini artırdık" diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: İsveç Gündemi