Birkaç saat sonra NATO'nun Baltık Deniz'inde varlığını artırmak için İsveç açıklarına savaş gemileri konumlandırdığı açıklandı.

Baltık Denizi'ndeki askeri varlık artıyor.

NATO, İsveç basınına yaptığı açıklamada, savaş gemisi HNLMS Rotterdam'ın İsveç'in hemen güneyindeki bir bölgede konuşlandığını doğruladı.

Bir NATO sözcüsü, tüm ittifakla varlığımızı ve dayanışmamızı göstermek için oradayız ifadeleri kullandı.

Hollanda donanmasına ait olan savaş gemisi Cumartesi günü Sound'dan geçti ve şu anda Danimarka Bornholm'un güneyindeki Baltık Denizi bölgesinde.

HNLMS Rotterdam, askeri ittifak NATO Acil Müdahale Gücü Daimi NATO Deniz Grubu 1'in amiral gemisidir. Helikopter operasyonları ve çıkarma gemilerinin yanaşması için inşa edilmiştir.

NATO'ya göre, gemi bölgedeki durumu izlemek için Baltık Denizi'nde bulunuyor.

NATO'daki bir sözcü, bunun planlı bir konuşlandırma olduğunu ve tüm ittifakla varlık ve dayanışma göstermek için bölgede olduklarını söyledi.

"Tatbikatlardan görevlere kadar savunma görevlerini yerine getirmek için hızlı tepki kuvveti her zaman mevcuttur."

"NATO uyum sağladı"

İsveç Ulusal Savunma Koleji'nde askeri strateji araştırmacısı olan Magnus Christiansson'a göre, NATO'nun Baltık Denizi bölgesinde olması alışılmadık bir durum değil. Ancak konuşlandırmanın zamanlaması, Rusya'nın Ukrayna sınırında seferber olduğu ve NATO'nun daha fazla üye devleti onaylamamasını talep ettiği Avrupa'daki gergin güvenlik durumuyla bağlantılı olabilir.

"Arka planda. Durumu takip edip karşılıklı iletişim kuruyorsunuz ve Baltık Denizi çevresinde NATO üyesi birçok ülke var. NATO, Rusya'nın saldırgan ve öngörülemeyen yöntemlerine uyum sağladı ve Baltık Denizi'nde İsveç ve Finlandiya ile birlikte giderek daha fazla pratik yapıyor" ifadeleri kullandı.

Çarşamba günü, üç Rus çıkarma gemisi Danimarka Boğazları üzerinden Baltık Denizi'ne girdi ve bunun üzerine İsveç, Gotland'daki askeri varlığını artırmaya karar verdi. Geçen Cuma'dan bu yana askerler, liman ve Visby'deki havalimanı da dahil olmak üzere birçok farklı yerde devriye geziyor.

"Gotland'ı korumaya ihtiyaç var mı"

- Adanın Baltık Denizi bölgesinde stratejik olarak önemli bir yeri var. Özellikle NATO için.

- NATO üyesi olan Baltık ülkelerinde savaş çıkarsa, hava savunma sistemleri ve deniz robotlarını sergileyebileceğiniz Gotland'da olmanızın önemli olmasıyla bağlantılı.

- Aksi halde Batılı güçlerin müttefiklerini kurtarmasının zor olacağını söyleyen Magnus Christiansson, ekliyor: "Bir çatışma çıkması durumunda batı tarafının Gotland'ı korumasına ihtiyaç var. O zaman Rusya'nın Baltık ülkeleri üzerinde kontrol sahibi olması zor olacak, bu askeri bir coğrafi gerçek" dedi.

HLMS Rotterdam Hakkında

Hollanda amfibi gemisi ve askeri ittifakın amiral gemisi NATO Mukabele Gücü Daimi NATO Denizcilik Grubu 1.

Gemi Tipi: Askeri Operasyonlar / Savaş Gemileri

Yapım yılı: 1998

Ana liman: Den Helder

Uzunluk: 163.2 metre

Genişlik: 25.04 metre

Maksimum hız: 21 knot

Brüt tonaj: 23694

Editör: İsveç Gündemi