İsveç, Ukrayna savaşı ile birlikte NATO ile adının sıkça anılması üzerine, şimdilik NATO'ya girme düşüncesi olmadığını açıklayarak NATO ile flörtünün şimdilik askıya alındığını duyururken, GSYİH'nın yüzde 2'si savunma alanına aktarmayı hedeflediğini açıkladı.

Savunma Bakanı Peter Hultqvist, "Bu, dış dünyaya karşı bir işaret" ifadeleri kullandı.

Perşembe günkü basın toplantısında hükümet, Avrupa'da kötüleşen güvenlik durumu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle İsveç savunmasını büyük ölçüde güçlendirdiğini duyurdu.

Başbakan Magdalena Andersson, "Birçok insan etkilenecek, şimdi hepimiz İsveç'i güçlendirmek için üzerimize düşeni yapmaya alışmalıyız" ifadeleri kullanarak: "İsveç toplumunun direncini birlikte inşa edeceğiz" dedi.

Hükümet şimdi Silahlı Kuvvetlerin ödeneklerinin GSYİH'nın yüzde 2'sine çıkarılmasını öneriyor.

Başbakan, bunun pratik olarak mümkün olan en kısa sürede ve güçlendirilmiş savunma kapasitesindeki bir artışı tercüme etmek mümkün olan en kısa sürede gerçekleşeceğini söyledi.

NATO ile flört yok

Andersson'a göre, savunma ittifakı NATO'nun üye devletlerin GSYİH'lerinin yüzde 2'sini yatırmasını hedeflemesinin kararla hiçbir ilgisi yok.

Atılacak adımın sadece İsveç'in savunma kapasitesini sağlamayı amaçlıyor dedi.

Savunma Bakanı Peter Hultqvist, Silahlı Kuvvetlerin 1950'lerden bu yana en büyük yeniden silahlanmanın ortasında olduğunu vurgulayarak, şu anda mevzi sayısını 60.000'den 100.000'e çıkardıklarını söyledi.

"Bu dış dünyaya karşı bir işaret. Rusya ve rejimi, tüm güvenlik düzenini tehdit ediyor ve güvenlik politikası durumu nedeniyle, hükümetin savunma hazırlığında müzakere için inisiyatif aldığını" söyleyerek ve şöyle devam ediyor:

İlgili işbirliği

- Bunu gerçekçi ve sistematik bir şekilde uygulamak istiyoruz. Bu, savunma alanındaki yetkililerle işbirliği içinde yapılmalıdır.

İsveç'in işbirliği yaptığı taraflar ve ülkeler de daha önemli bir rol oynayacaktır.

- Savunma politikası işbirliklerimizi daha da derinleştireceğiz. NATO, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'ni de vurgulayan Hultqvist, buna en yakın ortağımız olan Finlandiya'nın da dahil olduğunu söyledi.

Editör: İsveç Gündemi