Buna göre, Ocak-Temmuz ayları arasında İsveç’e sığınmak isteyenlerin sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre bin 551 azalarak, toplam 12 bin 220 olarak belirtildi. Göçmen akınını kontrol altında tutabilmek için sınır kapılarında sıkı sınır kontrollerinin uygulanmasının düşüşte önemli rol oynadığı belirtildi. 

Türkiye’den iltica başvurularında rekor azalma

Temmuz ayında İsveçe sığınmak isteyenlerin sayı bir önceki aya göre yüzde 12,6 oranında artışla toplamda 236 kişi artarak bin 877 olarak kaydedildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 446 kşi, totalde yüzde 19 oranında bir azalma oldu. 

Ocak-Temmuz ayları arasında İsveç’e gelen sığınmacılar arasında bin 578 kişi ile Suriye ilk sırada yer alıyor. Bunu 749 ile Irak izliyor.  Bir önceki yılın aynı dönemine göre Özbekistan, Mısır ve Gürcistan’dan iltica baş vurusunda önemli artış olurken, Afganistan, Türkiye, Suriye ve Irak vatandaşlarının sayında ise ciddi azalma olduğu kayıtlara geçti. 

Göç dairesinin verilerine göre, 2018 yılın 7 ayı içinde Türkiyeden gelerek İsveçte sığınmak isteyenlerin sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında azalarak, 288 olarak kaydedildi. 

Göç Dairesinin mülteci davalarına ilişkin açıkladığı rapora göre 2018 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında toplam 22 bin 545 davaya bakıldığı yer alırken, araştırıların davaların yüzde 30 oranında yani 6 bin 865 kişi oturum izni almış, 11 bin 781 kişiye ret kararı verilmiştir. Bin 375 kişinin davasına Dublin şartlarından dolayı bakılmadığı belirtildi. 

Hatırlatalım ki, İsveç Göc Dairesinin 2018 yılı için tahminlerine göre bu sene İsveçe 23 bin kişinin mülteci olarak baş vurması beklenilir. 

Zamiq Şükürov / İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi