Giderek büyüyen sorun haline gelen İsveç'teki Ev sıkıntısının önüne geçmek için sürekli konuya dikkat çeken Mehmet Kaplan, harekete geçilmesini istiyor. İşte İsveç basınından öne çıkan genel haber başlıkları:

DAGENS NYHETER

- Maliye Bakanı Magdalena Andersson İsveç Devleti’nin Alman otomobil devi Volkswagen’den tazminat isteyebileceğini söyledi.

- BM Genel Kurulu’nda konuşma yapan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, mülteci sorunu konusunda ülkeler arasında dayanışmanın artırılması gerektiğine değindi.

- Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde çatışmalardan dolayı halk evlerini terk ederken uzmanlar Kunduz’un tekrar Taliban’dan alınmasının zor olabileceğini söylediler.

- Rusya ve ABD, İslam Devletine karşı aynı saftalar.

- Macaristan, mültecilere yönelik davranışının AB’nin temel değerlerine karşı bir suç olduğu gerekçesiyle ceza alabilir.

- Parlamentodaki partiler 2025 yılında İsveç’teki sigara kullanım oranını yarıya düşürecek olan bir strateji üzerinde uzlaşıya vardılar. Stratejinin önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

- Konut ve Şehirleşme Bakanı Mehmet Kaplan, İsveç’te yeterli sayıda konut yapılmamasının nedeni olarak gösterilen bürokratik işlemlerin daha basit bir şekle dönüştürülebilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyor.

- İsveç yeni banknotlarla bugün tanışıyor. Merkez Bankası tarafından bugün sabah saat sekiz itibariyle 20, 50, 200 ve 1000 kronluk banknotlar kullanıma sunulacak.

SVENSKA DAGBLADET

- İsveç artık yaşlılar için yaşam koşullarının en iyi olduğu ülke değil. Dünya genelinde yaşlılar için yaşam koşulları en iyi olan ülkeler sıralamasında İsviçre birinci olurken Norveç ikinci sırayı aldı.

- Rusya, İslam Devleti’ne yönelik ilk hava harekâtını dün gerçekleştirdi.

- Almanya’ya gerçekleşen mülteci akımı Almanya Başbakanı Angela Merkel için siyasi bir problem olmaya başlıyor.

- Nijerya ordusu ve hükûmeti Boko Haram örgütüyle mücadelede büyük adımlar atıldığını söylerken Boko Haram’ın düzenlediği saldırılar nedeniyle ülkeyi terk edenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

- UEFA Şampiyonlar ligi maçında dün gece İspanya’nın Real Madrid takımı ile karşılasan Malmö FF sahadan 2-0 yenik ayrıldı.

- Irak’ın başkenti Bağdat’ta kaçırılan 16 Türk isçi serbest bırakıldı.

AFTONBLADET

- Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği hava saldırılarında içinde çocuk ve sivillerinde olduğu en az 37 kişi hayatını kaybetti.

- Nobel para ödülünün bu yıl sekiz milyon kron olacağı bildirildi.

- İsveç Demokratları Parti lideri Jimmy Åkesson’un kayın validesi ve aynı zamanda milletvekili olan Margareta Larsson partiden ayrıldığını açıkladı.

- Yeşiller Parti’sinden Malmö Belediyesi’nde İnsan Haklarından sorumlu Nils Karlsson mülteci sorunu konusunda devletin açıkça sorumluluk alarak gerekenleri yapmasını istedi.

- Fransa ve ABD, Rusya’nın Suriye’de gerçekleştirdiği saldırıların Esad’ı güçlendirme adına yapıldığını ifade ettiler.

EXPRESSEN

- Uluslararası AF Örgütü verilerine göre Nijerya’da Haziran ayından bu yana Boko Haram saldırıları nedeniyle 1600 kişi hayatını kaybetti.

- New York'taki BM Genel Kurul toplantısında konuşan Filistin Özerk Yönetim Konseyi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile imzalanan barış anlaşmalarına artık taraf olmadıklarını açıkladı.

- Amerikan başkan aday adaylarından Donald Trump, Vladimir Putin’in Barack Obama’dan daha iyi bir lider olduğunu söyledi.

- Danimarka’nın yeni Savunma Bakanı Peter Christensen oldu.
Editör: İsveç Gündemi