İsveç basınında yer alan haberlere göre, İsveç'te ilk kez 18 yaşındaki bir genç müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Olayla ilgili değerlendirmede bulunan avukat Johan Kvart, failin okulda silahlı saldırılar, katliamlar ve şiddet eylemlerine karşı ilgi duyduğuna dair bilgiler olduğunu söyledi.

Malmö Latin Okulu'nda iki öğretmeni öldürmekten 18 yaşındaki öğrenci Fabian Cederholm müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca öldürülen öğretmenlerin akrabalarına yaklaşık bir milyon kron tazminat ödemesi gerekiyor.

Bu yılın başlarında iki kadın öğretmene bıçak ve baltalı saldırı yapmıştı.

Mahkeme dosyasında: "20 Mart 2022 Pazar günü Fabian Cederholm, ertesi gün okuluna saldırı düzenlemeye ve bir veya daha fazla kişiyi öldürmeye karar verdi. Belirli kişileri kurban olarak adlandırmadı. Planı, bunun yerine, kimi öldüreceği için koşulların rastgele belirleyici hale gelmesiydi" diye yazıyor.

Her iki kadın da ağır yaralanma sonucunda yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı.

Duruşmaya katılan avukat Johan Kvart "Bunlar, kurbanların şiddetli ıstıraplara neden olduğu ve şiddetli ölüm korkusu hissettiği çok acımasız iki cinayet. Kurs kısa ömürlü olmadı ve failin eylemleri son derece pervasızlıktan başka bir şey olarak tanımlanamaz" dedi.

Ciddi bir ruhsal bozukluk yok

Fabian Cederholm suçları kabul etti ve bölge mahkemesi, eylemleri öldürme kastıyla işlediğini kabul etti.

Bölge mahkemesi, "İtirafı, davada dayandırılan diğer sözlü ve yazılı kanıtlarla tam ve kesin olarak desteklenmektedir."

Eylemlerden biri de okulun güvenlik kameraları tarafından kayıt alındı.

Cinayetlerin nedeni, failin kendisini uyumsuz hissetmesi olmalıdır. Malmö bölge mahkemesindeki avukat Johan Kvart düzenlediği basın toplantısında iki öğretmenin tesadüfen seçildiğini söyledi.

İsveç tarihinde ilk kez 18 yaşındaki bir kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Bölge mahkemesi, Fabian Cederholm'un cinayetleri ciddi bir ruhsal bozukluğun etkisi altında işlemediği değerlendirmesini de yaptı.

İsveç'te ilk kez 18 yaşındaki bir kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Johan Kvart, bu yılın başlarında yürürlüğe giren yasada yapılan bir değişikliğe göre, genç yaşı nedeniyle farklı muamele görmemesi gerektiğini belirtti.

Johan Kvart, yapılan yasal değişiklik sözde gençlik indiriminin bu yıl 2 Ocak'tan bu yana ciddi suçlar için kaldırıldığnı belirtti.

Johan Kvart, Fabian Cederholm'un otizmli olduğunu ancak bunun müebbet hapis cezasını etkilemediğini söyledi.

Fabian Cederholm'un avukatı daha önce müebbet hapis cezası olması durumunda temyize gideceklerini söylemişti.

Editör: İsveç Gündemi