Löfven, tavsiye ve kuralların belli olduğunu hatırlaratak, kurallara uymayanları belediyelere, yetkili makamlara bildirin dedi.

Güneşli havayla birlikte kendini dışarı atan, restoran ve barlardaki kalabalık görüntüler üzerine uyarılar yenilendi.

Hem Başbakan Stefan Löfven, hem de Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson tedbirsiz davranmanın doğru olmadığının altını çizdi.

Löfven: Belediyeler denetiminden sorumludur. Konuklar birbirlerine önerilen iki metrelik mesafeyi korumazlarsa, pub'ın sorunu en kısa sürede düzeltmesini isteyebilirler. Bu olmazsa, belediye, bölgesel enfeksiyon kontrolü ile birlikte, aynı gün mekanı kapatabilir dedi.

Löfven, Bence belediyenizle, belediyenin bu sorumluluğu taşıyan kısmı ile iletişime geçebilirsiniz. Yapması en kolay şeydir. Belediyeye bildirin dedi.

Ancak sıradan vatandaşlar da çaba gösterebilir diyen Löfven, herkesi aşırı kalabalık gördükleri bir restoranı görmeleri halinde yetkilileri bilgilendirmek için harekete geçmeye çağırdı.

Johan Carlson, "Ben kendim publara çok kalabalık göründüğüne dair uyarıda bulundum" diyerek, insanlar güneşlenmek istiyor. Koltuklara oturarak birşeyler içiyorlar, oturuyorlar. Bu normal bir zaman olsa çok güzel bir görüntü ancak pandeminin olduğu ve tehlikenin geçmediği bir ortamda bu görüntüler sıkıntılara neden olabileceğinin altını çizerek, kurallara uymayan mekanların kapanmasına sebep olabilir dedi. 

Oluşan kalabalıklardan işyerlerinin de sorumlu olduğuna işaret ederek, kuralları hatırlatan Carlson, sosyal mesafe ve mekandaki insan sayısıyla ilgili tavsiyeleri hatırlattı.

Kural ihlaline devam eden restoran, pub ve barlar kapatılacak.

Carlson, birden fazla kez kural ihlali eden iş yerlerine kapatma cezası verilebiceğini hatırlattı.

Johan Carlson bunu bir adım daha ileri götürdü. Uppsala da yaşayan genel müdür kalabalık gördüğü restoranın sahibini uyararak insanların çok yakın olduğunu kurallara uyması konusunda uyarıda bulunduğu söyledi.

Carlson, bunu basitçe bir müşteri olarak yaptım. İş yeri sahibinin tavsiyesini dikkate aldığını ve hiç tartışmadığını belirtti. Ancak alternatif olarak, belediyeye yönelmek gerekiyor dedi.

Sosyal Bakan Lena Hallengren, düzenlemelerin nasıl takip edildiğini görmek için genellikle açık havada oturmalara bakıyor. Özel bir kişinin yapabileceği en önemli şeyin belediyeye gitmek olduğunu vurgulamakla birlikte, kurallara uygun davranılmadığı anlaşıldı takdirde mekan sahibiyle kendisininde bir vatandaş olarak konuşabileceğini belirtti.

Hallengren, "Ben bir düzenleyici değilim, ama göreceğiz. İçeri girip işyeri sahibiyle konuşabilir ve Halk Sağlığı Kurumu'nun düzenlemelerini okuyup okumadıklarını sorabilirim" ifadeleri kullandı.

Başkent Stockholm'de son günlerde basın tarafından servis edilen kalabalıklar endişeleri artırmaya devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi