İsveç'te salgınla mücadele konusundaki eksiklikler ve yapılanlar ile ilgili sorular yanıtlandı.

Başbakan Löfven, sakin bir izlenim verirken, İsveç stratejisinin tüm sorumluluğunun kendisine ait olduğunu belirtti.

Stefan Löfven'in aldığı ilk soru şuydu: İsveç'in stratejisinin tüm sorumluluğunu üstleniyor musunuz?

"Evet, tabi ki ben başbakanım." yanıtı verdi.

Löfven, İsveç kısıtlamalar konusunda çok baskı gördü. Ancak Pandeminin başlangıcında İsveç'in başarılı olduğunu belirtti.

"İlkbaharda enfeksiyonun yayılmasının önemli ölçüde azaldığını kendimize hatırlatmalıyız." diyen Löfven, diğer birçok ülkeden daha düz bir eğrimiz vardı ifadeleri kullandı.

Toplumun pandemi sürecinde tavsiyelere iyi uyduğunu belirtti.

"Ellerinden gelenin en iyisini yapan İsveçlilere çok teşekkür etmek istiyorum. Birçoğunun iyi çaba gösterdiğini, çoğunun Mart ayından beri evden çalıştığını söylemek istiyorum" dedi.

Ağustos ayında hazırlanmaya başlanan yeni salgın kanunu konusunda da baskı gördü - çok mu geç kalındı?

Löfven bu soruya "Hayır" yanıtı vererek sözlerine şöyle devam etti:

"Bunlar geniş kapsamlı önlemler, alınması kolay kararlar değil. Bir veya iki hafta içinde çıkaramazsın. Zaman alır" dedi.

Hallengren: Başbakanın sorumlu benim çıkışına hayır, çok kişi sorumlu dedi.

Program yöneticisi Camilla Kvartoft, Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren'in covid-19'da ölen bu kadar çok yaşlı insanın sorumlusu olup olmadığını merak ediyor.

"Böyle bir formülasyon yapmak için birini suçlu doğru olmaz. Ancak salgını idare etme şeklinden çok kişi sorumlu." ifadeleri kullanan Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, bu baharda aldığımız önlemlerin sonuç verdiğini şimdi gördük dedi.

Ancak geriatrik bakımda tıbbi yeterlilik üzerinde çalışmamız gerekiyor yorumunda bulundu.

Lena Hallengren, hükümetin neyi farklı yapabileceğini yanıtlamanın "neredeyse imkansız" olduğunu belirterek, alınan mevcut önlemlerle daha az yaşlı insanın etkileneceğine inanıyor.

Hallengren, "Kaçındığımız herhangi bir önlemle karşı karşıya olduğumuzu görmüyorum" dedi.

Salgın ile mücadele konusunda kilit isim olarak öne çıkan Anders Tegnell: İzlenenen stratejinin doğru olduğunu savundu.

İsveç'te birçok ülkeden daha fazla can kaybı yaşanması, salgının toplumun geniş bir kesimine yayılması ve alınan tedbirlerin eleştirel tarafından birçok soru yöneltildi. Ancak Anders Tegnell eldeki imkanlarla izlenen yolun arkasında durdu.

Buna rağmen, Tegnell, test etme stratejisinin neden sona erdiğiyle ilgili sorular konusunda gözle görülür şekilde baskı gördü.

Enfeksiyonu neden serbest bıraktık? Neden daha fazla test yapmadık? Neden karantinaya girmedik? Ev karantinasını neden bu kadar geç başlattık? Sürü bağışıklığı neden bu kadar önemliydi? gibi zor sorulara maruz kalan Anders Tegnell şöyle yanıtladı:

"Hiç kimse kasıtlı olarak enfeksiyonu serbest bırakmadı. Stratejimiz, enfeksiyonu olabildiğince yavaş ve olabildiğince düşük bir seviyede yaymak olmuştur." diyen Tegnell, örneğin okul için çok büyük sonuçları olmadan elimizden geldiğince yavaşlattık dedi.

"O zamanlar yeteri kaynaklara sahip değildim"

Tegnell'e, enfeksiyonları izleme stratejisinin neden durdurulduğuna dair kritik sorular da yönetildi. Bu baharın başlarından bir klipte, Tegnell buna değmediğini çünkü enfeksiyonun çok büyük olduğunu söyledi.

Bugün, Tegnell, bunun nedeninin İsveç'in o zaman yeteri kaynaklara sahip olmaması, ancak sağlık hizmetlerini güvence altına almak için hastanelerde onlara öncelik vermek zorunda olması olduğunu belirtti.

"Her zaman elimizden gelenin en iyisini yaptık ve şimdi kaynakları oluşturduk ve bu nedenle bugün herkesi test ediyoruz."

Bölgelerin koordinatörü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun yalan söylemediğini ve test etmenin ne kadar önemli olduğu konusunda yeterince uyardığını söyledi: "Test kapasitesini genişletmek için daha fazla paraya ihtiyacımız olduğunu söylemeliydiler", dediği hatırlatıldı.

Tegnell: Para meselesi değil

Tegnell, bunun para meselesi olmadığını söyleyerek eleştiriyi kabul etmedi.

"Enfeksiyonu tespit edebilen insanları hayal edemezsiniz. Eğitilmesi ve çalıştırılması gerekiyor. Buna ek olarak, İsveç'te kendi test stratejisini belirleyen 21 bölgemiz var, onların da operasyonlarını değiştirmeleri gerekiyordu."

Karantinaya inanmayın.

Karantinalarla virüsü yavaşlatma konusunda, Anders Tegnell hâlâ bunlara inanmadığını ısrarla dile getirdi. Tegnell'in yaklaşımına göre, karantina ile virüs kontrol altına alınamaz.

Program sunucusu Camilla Kvartoft, Tegnell'in kapanmamış olsalar bile işlerin İsveç'tekinden daha iyi gittiği her hangi bir ülkeyi söyleyip söylemeyeceğini soruyor.

"Oldukça zor çünkü neredeyse tüm ülkeler İsveç'ten daha fazla kapandı." yanıtı verdi.

"Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı daha fazla"

Son olarak, Anders Tegnell, daha önce birçok kez olduğu gibi, maske koruması konusundaki görüşünü tartışmak zorunda kaldı.

İsveç'in neden bu baharda istemedikleri için Ocak ayında toplu taşımada maske koruma gereklilikleri getirdiği soruldu.

Baskı altında olan bir durumumuz var ve sahip olduğumuz tüm imkanları kullanmamız gerekiyor. Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı daha sert. Kış zamanı, toplu taşıma araçlarında mesafeyi korumanın daha zor olduğunu ve bu nedenle önemsediklerini belirtti.

Aynı zamanda, maske etkisini hâlâ eleştiren Tegnell, birçok ülkede kapsamlı maske koruma gereksinimlerine rağmen yüksek bir enfeksiyon yayıldığını söyledi.

"En önemli şey hala mesafeni korumak" olduğunun altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi