Stefan Löfven Facebook'ta yaptığı yazılı açıklamada, "Tedarikleri güvence altına almaları için şirketlere ve diğer aktörlere baskı uygulamak için daha fazla şey yapılabilir ve yapılmalıdır. Kısa vadede, AB'deki şirketler ile imzalanan anlaşmalara uymadan aşı ihraç ettiklerinde, ihracat kısıtlamaları getirmeleri bile haklı görülebilir. Bu uzun vadede bir kısır döngüye yol açacak" dedi.

"Zincirleme reaksiyonlardan kaçınılmalıdır"

Löfven yazılı açıklamasında, aşı üretiminin genellikle birkaç farklı ülkeden teslimatlara bağlı olduğunu ve ihracat kısıtlamalarının kritik ürünlerin akışını zorlaştırdığını ve dolayısıyla aşı üretimini aksattığını yazıyor.

"Aşı için gerekli olan önemli bir bileşene sahip bir ülke ile saflaştırma araçları bulunduran başka bir ülke ve bitmiş dozları olan üçüncü bir holding ile sonuçlanabilir. Ticaret savaşlarına yol açabilecek bu tür zincirleme reaksiyonlardan kaçınmalıyız. sorumluluk aşının dünyanın tüm ülkelerine mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını sağlamaktır. Herkes güvende olana kadar kimse güvende değildir." ifadelerine yer verdi.

AB ihracatı durdurmakla tehdit ediyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin söz verdiği covid-19 aşısı teslimatlarını diğer ülkelerden önce almaması durumunda aşı üreticisi Astra Zeneca'yı ihracatı durdurmakla tehdit ediyor.

Von der Leyen'e göre, sadece Astra Zeneca, şirketin yılın ilk çeyreğinde söz verdiği 90 milyon aşı dozunun yüzde 30'unu sağladı. Şirket, AB'deki tesislerindeki gecikmeleri suçladı, ancak aynı zamanda İngiltere'ye sözleşmeli olarak teslimat yapmayı başardı.

Konuya dair başbakandan daha fazla bilgi edinmek için basına röportaj verilmesi talep edildi. TT ajansının bu talebine Löfven'in sıcak bakmadığı bildirildi.

Editör: İsveç Gündemi