İsveç ve Finlandiya’nın 5 Temmuz 2022 tarihinde Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyelik süreci başladı. NATO üyesi ülkeler, İsveç ve Finlandiya’nın katılımını ülke meclislerinde onaylamaya başladı. Litvanya Milli Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, sosyal medya hesabından Litvanya’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını onayladığını açıkladı. İsveç ve Finlandiya’nın üye olması için NATO üyesi 30 ülkeden onay alması gerekiyor.

LİTVANYA PARLAMENTOSUNDAN İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA NATO’YA KATILIMINA ONAY GELDİ
Söz konusu olayla ilgili, bugün İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımın protokolünün Litvanya Parlamentosu’nda onaylandığı bildirildi.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA TERÖR EYLEMLERİNİ SONLANDIRACAK MI?
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine çok açık ve net bir şekilde destek verdiğini belirterek NATO’ya katılımlarına sıcak bakmamıştı. İsveç ve Finlandiya, terör örgütlerine destek vermemek ve faaliyetlerini durdurmak için mutabakat imzalayarak taahhüt verdi. Ülkelerin takındığı tavra göre, Türkiye Cumhuriyeti konuyu TBMM’ye taşıyacak. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin olarak, “İsveç ve Finlandiya sözünü yerine getirmezse NATO’ya kabulünü onaylamayız” açıklamasını yapmıştı.

Editör: İsveç Gündemi