Hafta sonu verilerin daha yavaş elde edildiği İsveç'te vaka ve can kayıplarının daha fazla olma olasılığı bulunuyor.

Genelde İsveç'te hafta sonunda yaşanan birçok vaka ve can kaybı hafta içinde kayıtlara geçiyor.

Geçtiğimiz günlerde Anders Tegnell'in artık can kayıplarının sayılarıyla ilgilenmiyoruz daha çok virüsle mücadele etmemiz gerekiyor ifadeleri kullanmıştı. Salgının yayılmasıyla birlikte vaka sayımlarının önemli olmadığını da vurgulamıştı.

Devlet resmi verilerine göre vaka sayısının 10 bini aştığı 10 milyonluk İsveç salgınla mücadele konusunda komşu ülkeler Norveç, Danimarka ve Finlandiya'dan da yakından takip ediliyor.

Resmi olarak kesinleşmiş sayılar şöyle:

Vaka sayısı 10 bin 151, hayatını kaybeden kişi sayısı 887 ve yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 789 olarak görülüyor.

İsveç'teki özellikle can kayıpları Norveç, Danimarka ve Finlandiya toplamından daha fazla olması İsveç'in koronavirüsle mücadelesinde önlem almamakla eleştirilmesine neden oluyor.

Komşu ülkelerde İsveçle ilgili birçok yorumda "İsveçi izlemek korku filmi izlemek gibidir" denilmesindeki temel neden olarak yetkililerin önlem almaması gösteriliyor.

65 yaş üstü kronik hastalığı bulunan, 80 yaş üstü yaşlılar için yoğun bakım tedavisi ve solunum cihazına bağlama konusunda kısıtlamaların olduğu İsveç'te can kayıplarının önümüzdeki günlerde daha da artması endişesini beraberinde getiriyor.

Alman araştırma firmasının yaptığı bir araştırmaya göre, dünya genelinde sisteme girilen (bildirilen) vaka sayıları gerçek sayının yüzde 6'sı olduğu açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre mevcut vakaların çok daha yüksek olduğu görülüyor.

İsveç'te salgının merkezi haline gelen Stockholm'den sonra, vaka ve can kayıplarının giderek diğer bölgelerde de yayıldığı görülüyor.

Resmi rakamlara göre başkent Stockholm'deki vaka sayısı 4 bin 205 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 523'e yükseldi. 

Stockholm'den sonra vaka sayısı ve can kayıplarının hızla artığı Västra Götaland bölgesinde vaka sayıları 982'ye yükselirken, koronavirüs nedeniyle can kayıpları 49'a yükseldi.

Vakaların arttığı bir diğer bölge ise Östergötland, bölgede 942 doğrulanmış vaka ve 32 can kaybı bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi