Günlük basın toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık Kurulu kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık Kurulu ve Sağlık için Bilgi Yönetimi Başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger katıldı.

Ülke genelinde vaka sayısının 14 bin 777 ve hayatını kaybeden kişi sayısının 1580'e yükseldiği açıklanırken, can kayıplarında önemli ölçüde bir düşüş görüldü. Dün 29 kişinin hayatını kaybettiği ve dünden bu yana hayatını kaybeden 40 kişinin daha sisteme eklendiği görüldü.

Yoğun bakım hasta sayısındaki artışlarda sağlık hizmetleri üzerinde baskı artırdığı ifade edilirken, genel olarak durumun iyiye gittiği belirtildi.

İşte basın toplantısı detayları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Koronavirüsle ilgili küresel durumun eskisi gibi devam ettiğini belirten Tegnell, Avrupa'da bir düşüş olduğunu söyledi. Avrupa dışında dünyanın geri kalanında daha fazla vaka olacağını ifade eden epidemiyolog Tegnell, özellikle Kuzey ve Güney Amerika ile Rusya'da vakaların çok daha fazla artacağını belirtti.

Avrupa ülkelerindeki kısıtlamaların azaltılmasından sonra asıl durumu göreceğiz diyen Tegnell: 

"İsveç'te aynı eğilimi izlemeye devam ediyoruz. Şu anda İsveç'te yaklaşık 15 bin vaka tespit ettik ve bugüne kadar IVA'da (yoğun bakım ünitesi) 1.100'ün biraz üzerinde hasta tedavi görüyor. IVA (yoğun bakım) eğrisi, daha önce olduğu gibi düz devam ediyor. IVA üzerindeki baskı çok yoğun, çalışmaya devam ediyoruz, ancak gergin bir seviyede olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Vakaların büyük bir kısmı Stockholm bölgesinde, ancak kısmi bir azalma olduğunu düşünüyoruz. Son zamanlarda Stockholm istikrar kazanmaya başladı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Diğer bölgelere baktık, hepimiz orada ne olacağını merak ediyoruz. Västra Götaland'da görebileceğiniz gibi vakalar çok fazla değil, birkaç hafta boyunca yükseldi, ancak Stockholm'e benzer bir eğri var ve daha düşük bir seviyede.

Skåne biraz değişken, yukarı ve aşağı gidiyor, ancak Stockholm'deki gibi oldukça düz bir eğriye yerleşti.

Bunu nasıl yorumlayacağınızı uzun vadede bilmek zordur.

Can kayıplarında bugün az sayıda rapor edildi, sayılar artık çok büyük olmasa da, hafta sonundan sonra bazı birikmiş işler olacak. Ölüm vakalarında genel olarak toplamda 60 vakanın altındayız.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Bunun sağlık hizmetlerinin geri kalanı için ne anlama geldiği hakkında bir şeyler konuşuldu. Diğer tanıların daha az sıklıkla arandığına dair sinyaller vardır. Bunu uzun vadede Ulusal Sosyal İşler Kurulu ile takip ediyoruz.

Ama sahip olduğumuz gerçekten önemli programlardan biri olan çocuk aşılama programı devam ediyor.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Ülkenin çeşitli yerlerinden gece hayatının tekrar biraz kalabalıklaşmaya başladığı konusunda endişe verici raporlar almaya başladık. Belediyelerin ve bölgelerin mevcut düzenlemeleri takip edebilmeleri için restoranları takip edebilmelerini umuyoruz diyerek konuşmasını tamamladı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Son günlerde yoğun bakımda hasta sayısının armasıyla ilgili: Tüm değişim çok fazla personel gerektirir, bu da ihtiyacınız yoksa tıbbi yardım almamanız gerektiği anlamına gelir. Ancak, bakıma ihtiyacı olan herkesin önerileri takip etmeye devam etmesi gerekiyor.

Ülkede yoğun bakım ihtiyaçları değişiklik göstermektedir. Daha dengeli bir yük ve malzeme temini sağlamak için SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri), yükü ülke çapında daha iyi bir şekilde düzenlemeye çalışmak için bölgelerle daha yakın çalışma için olacaklardır. Böylece mevcut ulusal kapasiteyi kullanıyoruz.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Bir sürü hasta rutin tedavi işlemleri ertelenmek ve beklemek zorunda kaldı. Bu kararları olabildiğince hasta açısından güvenli hale getirmek için, bugün Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu sağlık hizmetleri kılavuzlarına ilişkin karar desteği yayınlamaktadır.

Ulusal Sağlık Kurulunda Sağlık Hizmetleri Bilgi Yönetimi Bölüm Başkanı Thomas Lindén, yeni yönergelerle ilgili:

"Sağlık bakımının şu anda gerekli olan geçişte büyük zorlukları var. Yoğun bakım için kaynakları serbest bırakmak için her yerde büyük çalışmalar yapılıyor" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda Sağlık Hizmetleri Bilgi Yönetimi Başkanı Thomas Lindén:

Covid-19 ile ilgisi olmayan şeyler için bile kullanılabilirlik ve gerekli özen gösterilmesi önemlidir.

Belirtilen önceliklerde, daha önce uygulandığımız ilkelerin demokratik olarak kararlaştırıldığını vurgulamak istiyoruz. Ve bu tüm insanlara verilen değere dayanıyor. Bir tedavi önlemine en çok ihtiyaç duyanların buna göre önceliği olmalıdır. Belgeyle diğer ilkelerin şu anda uygulanacağı şüphelerini ortadan kaldırmak istiyoruz.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nda Sağlık Hizmetleri Bilgi Yönetimi Başkanı Thomas Lindén:

Sabit ilkeler, öncelik vermek zorunda olan insanlarda ortaya çıkabilecek etik stres riskini azaltabilir. Sağlık hizmetlerinden sorumlu bölgelerde benzer uygulamalara sahip olabilmemiz için böyle bir kararın ulusal olması gerekebilir.

Bakıcılar, Covid-19 ile ilgili olmayan acil ve gerekli bakımın var olmasını ve çalışmasını sağlar. Sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğunuz bakım için hiç kimseye öncelik verilmez.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

MSB'de, tüm toplumun pandemi ve sonuçlarıyla başa çıkması için çalışıyoruz ve bu işte dayanıklılık olmalı.

Geçen hafta sonu boyunca Dışişleri Bakanlığı'na Gambiya'dan vatandaşların getirilmesi konusunda yardım eden diğer şeylerin yanı sıra uçakta toplam 242 yolcu vardı.

181'i İsveç vatandaşıydı. 40'ı diğer İskandinav ülkelerinden ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi