İsveç'teki vaka sayıları, hayatını kaybedenler ve çalışma planıyla ilgili genilnen nokta ve toplumun merak ettiği gündeme dair bilgiler paylaşıldı.

İsveç'te koronavirüs vaka sayısı 2 bin 510'a ulaşırken, virüsle bağlantılı hayatını kaybeden kişi sayısı da 42'ye yükseldi. Ayrıca yoğun bakımda tedavi gören riskli hasta sayısının da 158'e çıktığı belirtildi.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell'in bilgilendirmesiyle başlayan basın toplatısı notları şöyle:

Koronavirüs salgınının yarısından fazlası Avrupa'da, ölümlerin yarısından fazlası bile Avrupa'da olmak üzere toplam 400.000 vakaya yaklaşmaya başlıyoruz diyen Tegnell; "Endişe duyduğumuz an, düşündüğümüz gibi, öncelikle bir çok şeyin çok hızlı gerçekleştiği ABD'dir. Çok sorunlu olma potansiyeline sahiptir."

"İsveç'te oldukça istikrarlı bir durumumuz var diyebiliriz. Genel eğilimi takip eden 70'in üzerinde vaka sayısında belirli bir artış görüyoruz."

Halk Sağlığı Kurumu'nun yeni verilerine göre, İsveç genelindeki vaka sayısı 2 bin 510'e yükseldiği ve 42 kişi hayatını kaybetti.

Tegnell, artış günlük 100 ila 200 vaka arasında değiştiğini belirtti.

"Yoğun bakımdan bölgelerden aldığımız bilgiler, özellikle Stockholm'de hâlâ baskı olduğu yönündedir" diyen Tegnell diğer şehirler kısmen biraz daha yavaş seyrediyor ifadeleri kullandı.

Yoğun bakımda tedavi görenlerin, yüksek bir oranı 50 ile 59 yaşları arasındadır denirken, halen enfekte olan yaş gruplarının nispeten daha az kişi IVA'da (yoğun bakım ünitesi) tedavi görüyor. 

"Test hakkında çok fazla konuşma yapıldı, her hafta giderek daha fazla test yapıyoruz. Laboratuar ve bakımın yapabildiği kadarıyla test ediyoruz, haftada bir gelişiyor. Laboratuvarda büyük bir eksiklik yok. Bölgelere kaynaklarını kullanmak için birçok teklif verilmektedir. Dar bir sektör değildir, diğer şeylerin yanı sıra örnekleme yapmak ve örnek yanıtlara mantıklı bir şekilde bakmak sağlık hizmetlerinin işidir" yorumu yaptı.

Anders Tegnell: "Üzerinde çalıştığımız stratejiler aynı: Enfeksiyonun yayılma oranını sürekli olarak azaltmaya çalışıyoruz" dedi.

Hastalık durumunda ev kalmak hala geçerli, seyahat etmeden önce düşünün, Paskalya tatillerinin yakında başlayacağı hatırlatması yapan Tegnell, dikkatli olunması gerekiyor dedi.

İkinci kısım enfeksiyonu yaşlılardan uzak tutmaktır önemlidir vurgusu yapan Tegnell: "Yaşlılar için, akrabalarınız için, sağlık için dikkatli" olunması gerektiğine işaret etti.

Ulusal Sosyal İşler Kurulu Acil Durum Yönetimi Müdürü Taha Alexandersson: "Anders'in açıkladığı gibi, bölgelerdeki durum dünden beri değişmedi. Çok iyi yaptığımız bazı işbirliği noktalarını vurgulamak istiyorum. Daha önce İsveç Savunma Malzemesi İdaresi ile çalışmanın önemini, satın alma merkezi olma görevinin verimli bir şekilde yapılmasını sağlamak için konuştuğumuzu biliyorum. FMV'nin yetkinliği olağanüstü, işbirliği konusunda iyi bir deneyime sahibiz. Ulusal işbirliğinin bir diğer kanıtı İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından alınan destektir" dedi.

"İşbirliğinin somut bir örneği, Ulusal Sağlık Kurulunun Skåne Bölgesi'ne sağladığı sigorta kaynağıdır."

"Şu anda gerçekleşmekte olan değişiklik güçlendirilebilir, ilave yoğun bakım üniteleri ekliyoruz, fakat aynı zamanda diğer faaliyetlere katkıları desteklemek ve azaltmakla da ilgili. Her şeyi bir araya getiremeyeceğimizi hatırlamak son derece önemlidir, ancak farklı kollarda güçlendirmek için aktif olarak çalışacağız."

"Bölgeler birbirini desteklemeye devam etmelidir. Hükümetin yetkisine bakılmaksızın hiçbir ulusal önlem, sistemi kısa devre yapmamalıdır. Devlet aktörü olarak rolümüz koordine etmek ve güçlendirmektir. Hükümetin misyonundan bağımsız olarak, Ulusal Sağlık Kurulunun çalışması her zaman gerçekleri elde etmeye dayanacaktır. Ulusal olarak açıkça hizalamak ve koordine etmek için bunları analiz edebilmeliyiz."

Taha Alexandersson konuşmasını: "Netlik ve tavsiye hakkında bilgi aldığımızda, bölgelere yeniden bağlanıyoruz. Bu konuda net olmamız çok önemlidir, sadece kaynakların artırılmasıyla ilgili değildir, aynı zamanda karar destek ve ihtiyaç duydukları önerileri almasını sağlamaktır" şeklinde noktaladı.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı'nın (MSB) stratejik danışmanı Svante Werger:

"Daha iyi bir duruma gelmek için çalışıyoruz. Destek ve kaynakların en çok ihtiyaç duyulan yere ulaşması için eksiklikleri ve ihtiyaçları tespit ediyoruz. Katkıda bulunan herkese teşekkürler" diyerek konuşmasına başlayan Werger: "Yaşlıların sosyal ilişkileri azaltması gereken kararlar hala geçerlidir. Geçen Cuma günü, MSB'den belediyelerin bu konuda nasıl destek alabileceği konusunda kapsamlı bir çözüme katkıda bulunmaları istendi. Bugün de daha önce, bu zorluğun birlikte nasıl çözüleceğine dair bilgilerle yola çıktık. Basın toplantısından sonra bunu bazı kuruluşlarla paylaşmayı planlıyorum" dedi.

Editör: İsveç Gündemi