Rapor ile ilgili değerlendirmede bulunan Anders Tegnell, raporun üretilmiş olmasının harika olduğunu düşünüyorum, ardından gerçekten ne anlama geldiğine dair devam eden bir tartışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

İsveç halkı pandemi sırasında kendilerini en kötü şekilde izole etti. İsveç ayrıca bir dizi başka noktada korona ile başa çıkmada en kötüsü. OECD'nin 35 üye ülkedeki gelişmelerle ilgili son raporunu inceleyen gazeteci Emanuel Karlsten, köşesinde raporun ayrıntılarına yer vererek, İsveç'in korona mücadelesinde bulunduğu noktaya dikkat çekti.

Örgütün istatistiklerine göre, İsveç bu bahar salgını ele alma konusunda birkaç noktada öne çıkıyor. Ancak öne çıktığı noktalar olumsuz olarak görülüyor.

İsveç, diğer şeylerin yanı sıra, R-sayısını azaltmada en başarısız ülke oldu, yani korona ile enfekte bir kişinin enfeksiyonu kaç kişiye geçireceği tahmin edildiğini gösteren rakam. En iyisi olan Malta'nın R sayısı 1'in altına düşürmesi on bir gün sürerken, İsveç için 58 gün sürdü.

Bahar aylarında İsveç, yoğun bakıma yeni kabullerin sayısını azaltmada da sorunlar yaşadı. OECD'ye göre, Fransa ve Hollanda dört haftada rakamı azaltırken, İsveç'in aynı seviyeye ulaşması on bir hafta sürdü.

İsveçliler ayrıca hareket kabiliyetlerini sınırlamada en kötüsüydü, bu da sokağa çıkma yasakları ve benzerleri ile dünyanın diğer yerlerinde olduğu kadar kısıtlamaların olmadığını ortaya koydu.

Tegnell, stratejide bir hata olduğunu kabul ediyor

Emanuel Karlsten, rapor hakkında eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell ile röportaj yaptı. Daha önce olduğu gibi, ülkeleri karşılaştırmanın zor olduğunu vurguluyor çünkü farklı koşullarınız ve eğrileriniz var, örneğin enfeksiyonun yayılması farklı bağlamlara sahip.

"Verilerin üretilmiş olmasının harika olduğunu ve bunun gerçekten ne anlama geldiğine dair devam eden bir tartışmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, hızlı bir şekilde R1'in altına inersiniz." ifadeleri kullanan Tegnell, daha az test yapanın, çok test yapandan daha hızlı sonuç aldığını söylüyor.

Raporun "İsveç stratejisinde yanlış" bir şeye işaret edip etmediği sorulduğunda, evet yanlış var yanıtı verdi.

Tegnell en büyük hatanın, "Huzur evlerimizdeki yüksek ölüm oranı. Orada, bugün bildiklerimizi o zaman bilmemizi dilediler. Ve yine, düşüşümüzün neden daha yavaş olduğunu, bu dengeye nasıl bakılacağını düşünmek isteriz." diyerek, vaka düşüşlerinin yavaş yavaş aşağı doğru gittiğini, ancak aynı zamanda yavaşça yukarı doğru hareket ettiği yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi