Parlamentolar Arası Birlik işbirliğiyle düzenlendi.
 Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Parlamentolar Arası Birlik (IPU) işbirliğiyle kadın erkek fırsat eşitliği konusundaki örnek uygulamaları yerinde incelemek üzere Finlandiya ve İsveç’e çalışma ziyareti düzenledi. 14 – 20 Eylül tarihleri arasında düzenlenen parlamento ziyaretleri kapsamında KEFEK Milletvekilleri, kadın erkek fırsat eşitliğinin tesis edilmesi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme konularında yetkililerden bilgi aldı.

 KEFEK, BM Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik, “Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi” kapsamında parlamento mekanizmalarında kadın erkek fırsat eşitliğinin benimsenmesi ve yerleştirilmesi amacıyla, bu konuda iyi örnek teşkil eden ülkelere çalışma ziyaretleri düzenliyor. 

 Ulusal parlamentoların küresel organizasyonu Parlamentolar Arası Birlik, siyasi diyalog ve somut eylemler yoluyla barışı temin etmek ve olumlu demokratik değişimi sağlamak üzere parlamentolarla çalışıyor. 

 Finlandiya ve İsveç parlamento ziyaretleri, kadın erkek fırsat eşitliği konusunda çalışan parlamento komisyonları ve kurumlarıyla KEFEK arasında ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyor.

 Çalışma ziyaretine; KEFEK Başkanı Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkal, İstanbul Milletvekili Fatma Benli, Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul ile KEFEK Yasama Uzmanları Gökalp İzmir ve Yağmur Şen katıldı. Heyete, UN Women’dan Proje Yöneticisi Neşe Çakır Sayran ve Proje Sorumlusu Ayşegül Bağ eşlik etti. Heyet, Finlandiya Parlamentosunda Eşitlik Ombudsmanı, İstihdam ve Eşitlik Komisyonu, Parlamento Başkanı, İsveç Parlamentosunda ise İsveç IPU Başkanı, Meclis Başkan Yardımcısı ve İstihdam Komitesi ile temaslarda bulundu.



 Finlandiya ve İsveç, kadın erkek fırsat eşitliği çalışmalarında dünyanın öncü ülkeleri arasında yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda Finlandiya 2’inci, İsveç 4’üncü ülke konumunda bulunuyor. 

 “Türkiye’de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi”, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK), Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ortaklığında, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle yürütülüyor. Proje, kadınların karar mekanizmalarına katılım hakkını geliştirmenin yanı sıra kadın erkek fırsat eşitliği ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme mekanizmalarının desteklenmesini hedefliyor.



















Editör: İsveç Gündemi