11 bin sağlık çalışanınında yapılan testlerin sonucuna göre çalışanların yüzde 15'inin enfeksiyon kaptığı ortaya çıktı.

Bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve epidemiyoloji profesörü Joakim Dillner, "Hem hastaya yakın hem de hasta olmayan farklı görevlere sahip çok sayıda çalışanı örnekledik ve böylece Stockholm'ün çalışan popülasyonunda enfeksiyonun yayılması hakkında bir fikir edindik. Verilerimiz daha sonra yaklaşık yüzde 15'inin sars-cov-2 koronavirüs enfeksiyonu geçirdiğini gösteriyor" dedi. 

Sağlık çalışanlarının taramasında, yüzde 7'sinde farenkste virüs vardı. Yüzde 10'unda antikor, yüzde 2.4'ünde hem antikor hem de virüs vardı denildi.

Dillner, "Şimdi sonuçları çeşitli açılardan inceliyoruz. Diğer şeylerin yanı sıra, katılımcıların daha önce hasta olup olmadığını araştırıyoruz. Farinksdeki virüsler için pozitif olanlar son üç hafta içinde ciddi bir şekilde hasta olmuşlardır ve kanda antikorları olanlar ise son altı haftada genellikle belli bir zamanda hasta olmuştur" ifadeleri kullandı.

Eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell çıkan sonucu değerlendirirken, "Halk Sağlığı Kurumu'nun daha önce yaptığı ve Stockholmluların üçte birine virüs bulaşmış olabileceğini veya virüs taşıdığını gösteren matematiksel modelleme ile uyumlu olabilir yorumunda bulundu.

Enfekte durumuyla ilgili aşağı yukarı ortalama bir noktada olunduğunu işaret eden Tegnell, antikor sürecini incelerken üç haftalık bir gecikme olduğunu dile getirdi.

Editör: İsveç Gündemi