Karatay Ziraat Odası Başkanlığı koordinatörlüğünde; Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Celaleddin Karatay, Çumra Çatalhöyük ve Seydişehir Suğla Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin ortaklığında mesleki eğitim öğrenci ve personellerin İsveç’te mesleki eğitimlerine yönelik olarak uygulanan proje kapsamında İsveç’te tarım ve hayvancılık sektörünün en üst çatı kurumu olan İsveç Çiftçiler Federasyonu ile işbirliği içerisinde mesleki eğitim personel ve öğrenci hareketlilikleri başarıyla tamamlandı. 
Karatay Ziraat Odası Başkanlığının; AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’na Ziraat Mühendisi Fatih Köse ve Veteriner Hekim Ülkü Günhan tarafından 2016 yılı Erasmus+ Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği Faaliyeti kapsamında sunmuş olduğu ‘Nitelikli İş Gücü, Güçlü Tarım’ Projesi; Türkiye Ulusal Ajansına KA102 alanında sunulan 2291 proje teklifiyle yarışmış, başarılı bulunarak hibe almaya hak kazandı.

Proje amacı mesleki eğitim öğrenici ve personellerinin İsveç'te, tarım ve hayvancılıkla ilgili mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri, bitkisel ve hayvansal üretimde çevre dostu, sürdürülebilir, modern üretim teknikleri konularında teorik ve uygulamalı eğitimler alarak, elde edinilen olumlu kazanımların AB boyutunda mesleki eğitime ve sektöre aktarılması, böylece sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacını sağlamak. 

Projeyle ilgili bilgi veren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "Ülkemizde, istihdam konusunda yaşanan en temel sorunlardan birisi, sektörün talep ettiği nitelikte ve yeterli sayıda ara eleman bulunamamasıdır. Hızla değişen bilgi, teknoloji, üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere uyum sağlamak sektörde mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek ile sağlanabilecektir. Bu projeyle sürekli kendini yenileyen bir eğitim sistemine, sektör aktörlerinin dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesine katkı sağlanmış ve doğrudan işgücü piyasasındaki sektör paydaşları arasında işbirliği güçlendirilmiştir" dedi.

Proje hareketliliği doğrultusunda; 9–19 Temmuz 2017 tarihleri arasında 18 mesleki eğitim personeli; İsveç’te ki bütün tarımsal kooperatiflerin, çiftliklerin, işletmelerin bağlı olduğu bir şemsiye örgüt olan, çiftçileri yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil yetkisi bulunan İsveç Çiftçiler Federasyonu (LRF)’ye federasyona bağlı tarımsal işletmelerde ve tarım-hayvancılık ekipmanları üretiminde Dünya’nın en büyük kuruluşlarından birisi olan DeLaval çiftliklerinde iş başı gözlem faaliyetleri gerçekleştirdiler. Proje hareketliliğine katılan öğretmenlerimiz proje eğitim programı kapsamında; İsveç’te bitki sağlığı ve mevzuatı, organik ve ekolojik tarım uygulamaları, bitkisel üretimde modern tarım teknikleri, et ve süt sığırcılığında modern hayvancılık teknikleri, hayvan sağlığı ve refahı uygulamaları, çiftlik işletmeciliği ve tarımsal örgütlenme yapıları, İsveç eğitim sistemi, tarımsal işletmelerde enerji verimliliği ve biyogaz üretimi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri konularında eğitim alarak mesleki gelişimlerine katkı sağlandığı gibi kültürel faaliyetler ile İsveç halkı ile kültürel ve sosyal iletişim kurularak Avrupa kültürünün de tanınmasına katkı sağlanmıştır.

Projenin öğrenci hareketliliği ise 3 okulumuzdan toplam 18 öğrenci ve 3 refakatçi ile birlikte 30 Eylül–14 Ekim 2017 tarihlerinde İsveç'te başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Öğrenci staj hareketliliği, İsveç’te tarım ve hayvancılık sektörünün en üst çatı kurumu ve aynı zamanda projemizin ev sahibi kurumu olan İsveç Çiftçiler Federasyonu organizasyonunda Berga Naturbruksgymnasium ve UppsalaYrkesgymnasium Jallatarım okulları ile Brunnsta Gard, DeLaval Hamra Gard ve Geddeholm Farm işletmelerinde öğrenicilerimiz staj faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir. İsveç’te ki staj ve kültürel faaliyetler ile mesleki eğitim öğrenicilerimizin mesleki gelişimlerinin yanı sıra, Avrupa Vatandaşlığı hususunda fikirleri oluşmuş, diyalog, işbirliği ve girişimcilik anlayışları gelişmiştir. 


Editör: İsveç Gündemi