İsveç'te yaşayan blog yazarı ve Youtube kanalı üzerinden sık sık Kadirov'u eleştiren yazı ve video çekimleri ile birlinen 36 yaşındaki Tumso Abdurakhmanov'un Kadirov'un suikast timi tarafından infaz edilmiş olabileceği düşünülüyor.

Uzmanlar "Abdurakhmanov, Kadirov'un suikast timi tarafından öldürüldü!" görüşünde.

Kadirov, Rusya'nın Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal sürecinde en büyük destekçisi olarak kabul ediliyor ve savaşta Rusya'ya askeri destek vermişti. 

Görünüşe göre Avrupa'daki saldırılardan da çekinmiyorlar.

Rusya gözlemcisi İngiliz Alex Kokcharov, Twitter'da cinayet hakkında şunları yazdı: "Bu, Rus güvenlik makamlarının çalışanlarının hâlâ AB'ye suikast düzenlemek için girebileceğini gösteriyor."

Federal Savunma Bakanlığı'nda 2021 yılına kadar yönetim ekibinin başkanı olan Nico Lange, sonuçlara yönelik çağrıda bulundu: "Soru, "seferberlikten kaçan Rusların kontrolsüz kabulünün ne ölçüde güvenlik riski oluşturduğunu" ciddi bir şekilde tekrar sorulmalıdır.

Abdurakhmanov 2015 yılında Rusya'dan İsveç'e kaçtı ve sığınma hakkı kazandı. Ancak İsveç'te Kadirov'un etkisi nedeniyle burada da güvende değildi: Kaynaklara göre Abdurakhmanov daha önce Şubat 2020 gibi bir suikast girişiminden sağ kurtuldu. Çeçenya'dan iki Rus vatandaşı olan saldırganlar, 2021'de uzun hapis cezalarına çarptırıldı.

İçlerinden biri Çeçen rejimi adına hareket ettiğini itiraf etti. Soruşturma kapsamında fail saldırı karşılığında kendisine 50.000 avro sözü verildiğini söylemişti.

Editör: İsveç Gündemi