Emeklilik hesaplama kadınlarda ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Ülkemizdeki emeklilik hesaplamaları cinsiyete göre değişir.

Her yıl binlerce hatta yüzbinlerce kişi uzun yıllar çalışmanın sonucu olarak, emekliye ayrılıp bundan sonraki hayatına inzivaya çekilerek devam eder. Emeklılık Hesaplama ; sigortalı çalışanların çalışmaları sonucu tatile ayrılmalarına denir. Emeklilikte insanlar çalıştıkları dönem boyunca olduğu gibi, emeklilikten sonra da emekli aylığı almaktadır. Ancak alınan emekli aylığı ile çalıştıkları dönemki maaş aynı miktarda olmaz. Ayrıca; emeklilik döneminde de kişi ve ailesi yine sağlık sigortalarını kullanabilmektedir. Sağlık sigortası emeklilik süresince hatta kişinin ölümü üzerine bile ailesi tarafından kullanılabilmektedir.

Geçen yıllarda emeklilik yaşı, emeklilik için doldurulması gereken iş günü ve yatırılmış prim gün sayısı konusunda değişiklikler yapıldı. Eskiden yaş dolayısıyla ya da iş günü doldurulunca kişi emekliye ayrılmaktaydı. Ancak artık hem yaş şartı, hem prim gün sayısı hem de iş günü sayısı doldurulmadan emeklilik mümkün değil.

emeklilik sorgulama artık internetten de gerçekleştirilebiliyor. Sadece emeklilik sorgula yazarak emekliliğinizin ne zaman olacağını öğrenebilirsiniz. Sayfaya girmek için sizden istenen bilgilerinizi girin ve sorgulamayı başlatın. Buradan emekliliğinizin tarihini öğrenebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir durum var; staj yaptığınız ya da kadrolu olarak çalışmadığınız dönemleri emeklilik hesaplaması yaparken kullanmayın. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken bu iki şey baz alınmaz.

Editör: İsveç Gündemi