"Reformların 10 Yılı" başlıklı, Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmada, 187 ülkede cinsiyet ayrımcılığı ve buna karşı verilen mücadelenin son 10 yılı irdelendi.


Raporda, "25 yaşında mesleğe adımını atan genç kadından, iş ve ailesi arasında dengeyi bulmaya çalışan anneye ve emekliliğini bekleyen emektara kadar, (tüm kesimden) kadınların aldığı ekonomik kararların yasalardan ne kadar etkilendiği mercek altına alındı." denildi.

Araştırma sonucu hazırlanan raporda, son 10 yılda kaydedilen ilerlemenin altı takdirle çizildi. Cinsiyet ayrımını sonlandırmak için 131 ülkenin yasalarında 274 reform yapıldığı belirtilen raporda, ülkelerin kadın-erkek eşitliği karnesi de çıkarıldı.

Listeye göre 6 Avrupa ülkesi, 100 üzerinden 100 puan alarak cinsiyet eşitliğini kanunlarla güvence altına aldı. Puanlama işe başlama, çocuk sahibi olma, iş yeri sahibi olma ve emeklilik gibi 8 kritere dayandırıldı.

Raporda, "İsveç, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve  Belçika  kadın ve erkeklere, ölçülen kriterlerde aynı haklar sunulurken, geri kalan ülkelerin ortalamasında kadınlar, erkeklere verilen hakların dörtte üçüne sahip" denildi. 6 Avrupa ülkesi arasında en hızlı gelişmenin Fransa'da yaşandığı kaydedildi.

Editör: İsveç Gündemi