Ancak birçok uzman, Avrupa ülkelerinin İsveç modeline geri döndüğüne inanıyor ve şimdi İsveç modelini takip ediyorlar.

İsviçreli profesör Antoine Flauhault, Svenska Dagbladet'e çoğu ülkenin İsveç modeline döndüğünü ama kimsenin bunu kabul etmeyeceğini söyledi.

Zorunlu kanunlar yerine önerilerle süreci yönetmeyi tercih eden İsveç'te salgının düşmesi yakından takip edilirken, okulların ve restoranların açık tutularak, el hijyeni ve sosyal mesafe ile insanları korunmaya teşvik etmekte İsveç'in başarılı olduğu söyleniyor.

Pandemi sırasındaki İsveç modeli sorumsuz olarak nitelendirildi ve birçok dünya lideri tarafından dehşet bir örnek olarak eleştirildi. Özellikle de İsveç'in yüksek ölü sayısı ile ilgili olarak tepkiler alırken, pek çok durumda, İsveç dünyadaki kişi başına en yüksek ölüm oranına sahip durumda.

Ancak uluslararası virüs uzmanları, İsveç'in şu anda benzersiz korona stratejisi için bir tür intikam aldığını belirtiyorlar.

"Bugün, Avrupa'daki tüm ülkeler aşağı yukarı İsveç modelindeki yöntemi takip ediyor. Ama kimse bunu kabul etmiyor. Bu politik olarak doğru değil. Hemen hemen herkes İsveç stratejisini eleştirdi ve bunu insanlık dışı ve başarısızlık olarak nitelendirdi" diyen Cenevre Üniversitesi'nde epidemiyoloji profesörü ve Küresel Sağlık Enstitüsü başkanı Antoine Flahault, "artık geri dönemezsiniz" ifadeleri kullandı.

Benzersiz güven

İsveç'te şu anda enfeksiyon azalırken, sıkı kurallar ardından açılan ülkelerde vaka sayıları artıyor. Ve virüs Avrupa'da tekrar yukarı doğru ivme kazanırken, çoğu ülke kapatmaları yeniden başlatmamayı tercih ediyor.

Bunun yerine, İsveç tarzında, halk sağduyulu davranmaya, hijyen ve fiziksel mesafe ile ilgili tavsiyeleri takip etmeye teşvik ediliyor.

"İsveç modeli bugün mantıklı veya kısıtlamalara karşı benzersiz bir alternatif olarak görülüyor. Orada, zorunlu yasa ve düzenlemeler olmadan vatandaşların virüse karşı mücadeleye katılmalarını ve anlamalarını sağlamayı başardılar" diyen, Fauhalt, ülkelerin daha olgun, daha sorumlu ve kapsayıcı bir şey denemek istediğini söylüyor.

WHO'nun covid-19 elçisi David Nabarro da İsveç'i övüyor.

"Yetkililer ve insanlar arasındaki bu tür bir güvenin dünyada daha genel olarak görülmedi" ifadeleri kullanarak, İsveç'te insanların yetkililere güven duyduğunu belirtti.

Ayrıcalıklı bir ülke

Bununla birlikte, tüm uzmanlar, İsveç'in enfeksiyonu bakım evlerinden uzak tutma konusunda başarısız olduğunu ve yaşlı bakım evlerindeki ölümlerin korkunç olduğunu savunuyor.

Belçika Halk Sağlığı Enstitüsü başkanı Marc Van Ranst, İsveç'in iyi sağlık hizmetleri, az sayıda ve iyi bilgilendirilmiş vatandaşlarla ayrıcalıklı olduğuna inanıyor. İsveç modeli, nüfusun yoğun olduğu daha büyük bir ülkede işe yaramayabilir dedi.

WHO'dan Nabarro, sonuçların henüz net olmadığına işaret ediyor.

"Tarih kitapları bize cevapları verecek. O zaman İsveç stratejisinin diğerleriyle karşılaştırılabileceğini söylüyor."

Editör: İsveç Gündemi