Enfeksiyon kontrolü profesörü Jan Albert, bunun neye bağlı olabileceğine dair bir değerlendirme yaptı.

Albert, "Komşu ülkelerimiz başlangıçta enfeksiyonun yayılmasını durdurmayı başardılar ve bu etkinin hala devam etmesi mümkün" dedi.

İsveç'teki yeni korona enfeksiyonlarının sayısı şu anda kişi başına Finlandiya'dan on kat, Norveç'ten dört kat ve Danimarka'dan iki kat daha yüksek.

Bu oran 10 Kasım tarihli Avrupa Hastalık Önleme Kontrol Merkezi (European Centre for Disease Prevention and Control) (ECDC), kayıtlarında görünüyor.

10 Kasım'daki verilere göre, yedi günlük ortalamada İsveç'te milyon kişi başına 387 yeni vaka görüldü, Danimarka 189, Norveç 108, İzlanda 71 ve Finlandiya 38 vaka tespit edildi.

Karolinska Institutet enfeksiyon kontrol profesörü Jan Albert, buna rağmen İsveç'in Avrupa'daki sıralamada çok düşük olduğunu belirtti.

"Komşu ülkelerden daha yüksekteyiz, ama kesinlikle Avrupa'da çok yüksek değiliz" dedi.

İsveç, 10 Kasım'da bir milyon kişi başına rapor edilen enfekte vaka sayısı açısından Avrupa'da 25. sırada yer aldı. Danimarka 36'ncı, Norveç 42'nci, İzlanda 45'inci ve Finlandiya 46'ncı oldu.

Jan Albert'e göre İsveç'in İskandinav bölgesinin geri kalanından çok daha yüksek olmasının kesin nedenini bilmek zor, ancak bunun muhtemelen salgının başlangıcında ülkelerin çabalarından kaynaklandığına inanıyor.

"Komşu ülkelerimiz başlangıçta enfeksiyonun yayılmasını durdurmayı başardılar ve bu etkinin hala devam etmesi mümkün" ifadeleri kullandı.

Danimarka nüfusa oranla diğer İskandinav ülkelerinden çok daha fazla insanı test ediyor

Test edilen oran açısından Danimarka, İskandinav komşularının çok üstündedir. 1 Kasım'da, İzlanda'da binde 5,1, Norveç'te binde 3,3, İsveç'te binde 2,7 ve Finlandiya'da binde 2,3 ile karşılaştırılacak olan nüfus, binde 10,9'u test etti.

Jan Albert, "Danimarka çok yüksek test oranına sahip, ancak birçok Avrupa ülkesiyle karşılaştırıldığında, İsveç medyada sık sık anlatıldığı kadar kötü değil" diyor..

1 Kasım'da İsveç, test edilen oran açısından Avrupa'da o gün için veri bulunan 34 ülke arasında 18. sırada yer aldı.

Aynı zamanda, İsveç'te pozitif çıkanların oranı 1 Kasım'da komşu ülkelerimize göre yüzde 9,2 pozitif test ile çok daha yüksekti.

"Bu sonuçlar enfeksiyonun yaygın bir şekilde yayıldığını gösterir. Ancak sayıların tespit edilen vakalar için geçerli olduğu unutulmamalıdır, gerçek vakalar her zaman tespit edilenlerden daha fazladır. Aynı zamanda İsveç, çoğu ülke ile karşılaştırıldığında burada da düşük" diyen Jan Albert, aslında Norveç ve Finlandiya bir dereceye kadar Danimarka'nın öne çıktığını söylüyor.

İsveç, yüzde 9,2 pozitif test ile 1 Kasım'da pozitif testlerin oranı açısından Avrupa'da ilk kez 19. sırada yer aldı. Slovenya yüzde 32 pozitif testle en kötüsüydü, test edilen her üç kişiden biri enfekte çıktı.

İzlanda 30. sırada (yüzde 3.9), Norveç 32. sırada (yüzde 1.8), Finlandiya 33. sırada (yüzde 1.7) ve Danimarka 34. ve son sırada (1.6 bu gün için veri bulunan 34 ülkenin % 'si.

Dipnot: Vaka oranları açısından 10 Kasım, test sayılarında ise 1 Kasım verileri baz alınmıştır.

Editör: İsveç Gündemi