İsveç’teki Ulusal Tarih Müzeleri’nden Maria Lingström, “Bu muhtemelen ömür boyu yalnızca bir kez deneyimleyeceğiniz bir şey.” diyor.

Gümüş koleksiyon, Stockholm dışındaki Täby şehrinde, bir Viking Çağı yerleşiminde süren arkeolojik kazılar sırasında bulundu.

Arkeologlar burada, en erken MS 400’den kalma, Viking Çağı’na (MS 800-1050) ve Orta Çağ’ın başlarına kadar devam eden 20’den fazla ev ve bina buldular.

Arkeolog Maria Lingström eski bir ev kazıyor. C: The Archaeologists

Koleksiyon, bir zamanlar bir binadaki ahşap zeminin altına gömülmüştü. Sikkeler ketenden yapılmış bir kesenin içinde, mücevherlerle birlikte küçük bir seramik çömleğe konmuştu.

Maria Lingström, “Boyun halkalarını tek tek dikkatlice çıkarmaya başladığımda, sürekli gelip durduklarına dair olağanüstü bir his vardı. Toplamda sekiz adet yüksek kaliteli boyun halkası vardı, neredeyse bin yıl önce yapılmış ve bırakılmış olmasına rağmen olağanüstü iyi korunmuşlardı. Neredeyse tamamen yeni görünüyorlardı.” diyor.

Boyun halkalarından birinin temizlenmesi. C: Acta Konserveringscentrum

Seramik kapta boyun halkalarının yanı sıra iki kol halkası, bir yüzük, iki inci ve 12 sikke kolye (mücevher olarak kullanılan sikkeler) bulundu. Sakinlerin neden en değerli eşyalarından bazılarını saklamayı ve onları toprağa gömmeyi seçtiği şu anda belirsiz, ancak birkaç teori var.

Yaygın bir yorum, insanların zor ve çalkantılı zamanlarda hazinelerini saklayıp gömdükleri yönünde. Arkeolog John Hamilton, burada durumun böyle olup olmadığını henüz bilmediklerini söylüyor.

Bir Viking yerleşmesinin altında bulunan gümüş koleksiyon. C: Acta Konserveringscentrum

Sikkeler, Viking Çağı İskandinavya’sında gelişen geniş kapsamlı bağlantıların ve gelişen ticaretin mükemmel bir örneğini sunuyor. İngiltere, Bohemya ve Bavyera gibi ülkeleri temsil eden birkaç sikke Avrupa kökenli. Koleksiyon ayrıca, dirhem denilen beş Arap sikkesini barındırıyor.

Avrupa sikkelerinden biri son derece nadir ve Fransa’nın Normandiya kentindeki Rouen şehrinde basılmıştı. Yaklaşık olarak MS 10. yüzyıla tarihleniyor. Stockholm Üniversitesi’nden Profesör Jens Christian Moesgaard’a göre, bu tür sikkeler daha önce 18. yüzyıla ait bir kitaptaki çizimlerden tespit edilmişti.

Paskalya'da seyahat edecekler dikkat! Paskalya'da seyahat edecekler dikkat!
Normandiya’dan bir sikke. C: Acta Konserveringscentrum

Arkeologlar ayrıca bölgede oklar, kuvars taşları ve tılsım yüzükleri gibi başka nesneler de buldular. Ancak gümüş bir koleksiyonun keşfi biraz beklenmedik bir şeydi.

Editör: İsveç Gündemi