QHA.com'un haberine göre, “Ordfront” teşkilatı ve Amnesty International hak savunucuları tarafından İsveç'nin Göteborg şehrinde, 5 Haziran tarihinde Kırımlı tutuklulara destek vermek amacıyla kampanya düzenlendi.

Rusya tarafından yasadışı olarak hapiste tutulan Kırımlılara destek vermek için yirmiye yakın insan toplandı. Etkinliğe siyasi tutukluların akrabaları (“Bolotnaya davası” kapsamında , sivil teşkilat temsilcileri, siyasi göçmenler, gönüllüler ve İsviçre'de bulunan Ukrayna diasporası aktivistleri katıldı.

Eyleme katılanların ellerinde “Kırımlı tutuklulara özgürlük”, “Putin tutsaklarına özgürlük” ve “Bolotnaya davasını kapatın” yazılı pankartlar vardı.

Tutukluların akrabaları, Moskova'nın tutsakları hakkında Batıyı bilgilendirmenin çok önemli olduğunu belirterek, destek veren İsveç toplumuna teşekkür etti.

“Ordfront” sivil teşkilatı temsilcisi Yevgeniy Volınskiy, Putin'in dış ve iç siyasetinin daha da agresifleştiğini vurgulayarak, “Muhalif aktivistlerin, Kırım Tatarlarının, blog yazarlarının ve aktif insanların tutuklanmaları devam ediyor. Artık sosyal ağlardaki paylaşım bile dava açmak için sebep olabilir” diye kaydetti.

Kampanyaya katılanlar Rusya Federasyonu'nda hapiste tutulan siyasi tutusaklara yardım yöntemleri hakkında konuştu. Etkinlik İsveçli müzisyenlerin verdiği konserle sona erdi.

Bolotnaya davası

Rusya Devlet Başkanı Putin'in 2011'de üçüncü kez devlet başkanlığına aday olması, ülkede büyük itirazlara yol açmıştı. 2011 sonlarından itibaren Putin aleyhinde gösteriler düzenlenmeye başlanmıştı. 4 Mart 2012'de Putin'in yeniden seçilmesiyle gösterilere katılanların sayısında artış olmuş, devlet başkanlığına geçeceği 7 Mayıs 2012'nin bir gün öncesinde Moskova'daki Bolotnaya Meydanı'nda, Putin'i protesto amacıyla "Milyonların Yürüyüşü" mitingi düzenlenmişti.

Mitingde, polis ve göstericiler arasında çıkan çatışmada 400 kişi gözaltına alınmıştı. "Bolotnaya" hadiselerine karışan 20'nin üzerinde kişi çeşitli nedenlerle tutuklu bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi