Yeni varyantların sınırlandırılması için hükümetin attığı bir takım kısıtlama kararlarına rağmen yeni suş'lardaki artışın devam ettiği gözleniyor.

Edinilen bilgilere göre, Västmanland bölgesinde daha hızlı bulaşan ve ağır geçen Güney Afrika mutasyonu olduğu saptanan 20 yeni vaka tespit edildi.

Tespit edilen bu vakalar, İsveç'in herhangi bir yolculuğa bağlı olmayan ilk mutasyon küme enfeksiyonu olduğu açıklandı. Bu nedenle etkilenen kişilerin tümü birbirleriyle temas halinde olduğu belirtilirken, henüz analiz edilmemiş örnekler olduğu için daha fazla Güney Afrika mutasyonu vakası olabileceğine dikkat çekildi.

"Bu rahatlayamadığımızı gösteriyor. Virüs, öncekiyle tamamen aynı koşullar altında, yani özellikle kapalı alanlarda yakın temaslarda yayılır. Bu, birlikte yaşadığımız kişiler veya genellikle spor tatilinde takıldığımız küçük insan çevresi dışında kimseyle kapalı mekanlarda takılmamamızın önemli olduğu anlamına gelir" diyen Emeli Månsson, diğer yandan hastalığı açık alanlarda yayma riskinin çok düşük olduğunu belirtti. Bölgedeki enfeksiyon kontrol hekimleri bir basın açıklamasında mutasyonlu yeni vakaların endişe verici olduğunu belirtti.

Västmanland, İsveç'te mutasyonun küme enfeksiyonunu doğrulayan ilk bölgedir.

Ek olarak, bölgedeki tüm pozitif test sonuçlarının yaklaşık dörtte biri, daha bulaşıcı olan İngiliz korona mutasyonuna ait olduğu görülüyor.

Editör: İsveç Gündemi