İsveç'te önemli kurum ve çalışanlarının uzun soluklu yaptıkları araştırma raporuna göre İsveç'te en az 60 bin çocuk ciddi anlamda madde bağımlısı olarak belirtiliyor.

Çocuk yaşta madde bağımlısı olan çocukların büyük bir oranı aile içi huzursuzluktan dolayı uyuşturucu ve benzeri maddelere başladıkları vurgulanıyor.

Karolinska Enstirüsü ve Stockholm Üniversitesi'nin yaptığı ortak çalışma da İsveç'in 30 yıllık bağımlılık profilini tüm ayrıntıları ile ortaya koydu.

Yapılan çalışma da madde bağımlısı çocukların yüzde sekizi ya istismara uğramış veya akıl hastalığı ile ilgili daha önceden hastaneye başvuru yaptıkları gösteriliyor.

Yapılan çalışma ayrıca intihar, şiddet ve madde bağımlılığının en önemli faktörlerinden birinin anne olduğuna da yer verilirken, istismar ve şiddet gören çocukların sayısında büyük bir artış olduğunu belirtildi.

Yapılan araştırmaya Socialstyrelsen temsilcileri, Karolinska Enstitüsü, Göteborg Üniversitesi, bazı sosyal destek ve bakım kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Araştırma sonrası çocuklara karşı istismar ve şiddetin önlenmesi konusunda kapsamlı bir rapor hazırlandığı bilgisine de yer verildi. 

Semihhan AYDEMİR / İsveç Gündemi
Editör: İsveç Gündemi