Yapılan araştırma ile birlikte sunulan rapora bir takım eleştirilerde geldi.

Tartışma makalesini yazan Vetenskapsforum covid-19 grubundaki 26 araştırmacıya göre, bu sonbaharda dördüncü bir covid-19 enfeksiyonu dalgası henüz aşılanmamış çocukları etkileyebilir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun aksine, enfeksiyonun çocuklar arasında yayılmasının daha belirgin hale geldiğine inanıyorlar.

Bu nedenle, İsveç'teki duruma odaklanarak çocukların covid-19'daki enfeksiyonu, sekelleri ve ölüm oranları hakkında istatistikler ürettiler.

Dörtte biri enfekte olmuş olabilir

Araştırmacılar, diğer şeylerin yanı sıra, covid-19 ile enfekte olan çocuk sayısının Halk Sağlığı Kurumu istatistiklerinin iddia ettiğinden çok daha fazla olduğuna inanıyor. 

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun istatistiklerine göre, 28 Mayıs'a kadar İsveç'te 167 bin çocuğun covid-19 testi pozitif çıktı. Ancak araştırmacıların hesaplamalarına göre, bu sayı 630 bin olarak yansıyor, bu araştırma raporuna göre İsveçli çocukların dörtte biri virüse yakalanmış olabilir anlamına geliyor.

İsveç'te daha fazla çocuk öldü

Araştırmacıların çıkardığı bir diğer sonuç, İsveç'teki "on binlerce" çocuğun büyük bir bölümünün covid-19'dan sonra uzun süreli semptomlardan muzdarip olmasıdır. 

Covid-19 sonrası çocuklarda uzun süreli covid ve hiperinflamasyona (MIS-C) ilişkin net bir İsveç istatistiği bulunmadığından, diğerlerinin yanı sıra Birleşik Krallık, İtalya, Norveç ve İsrail'den gelen yabancı verilere atıfta bulunmaktadır.

Bu sonuç, Sahlgrenska Hastanesi enfeksiyon doktoru Daniel Bremell'in DN Debatt'a verdiği yanıtta sert bir şekilde eleştiriliyor .

Eksik olduğunu düşündüğü yabancı verileri inceleyerek şöyle dedi: "Genel olarak, bu dört, çok eksik kaynaktan, çocukların büyük bir kısmının covid-19 sonrası uzun süreli semptomlardan muzdarip olduğu sonucuna varmak mümkün değil. Grup üyelerinin gurur duyduğu akademik unvanlar göz önüne alındığında, önemli ölçüde daha iyi kaynak eleştirisi beklenebilirdi" ifadeleri kullandı.

Araştırmacılar ayrıca covid-19 ile ölen çocuk sayısının bildirilenden 13 kat daha fazla olduğuna inanılıyor. Daha az çocuğun öldüğü Danimarka ve Norveç ile karşılaştırmalar yapıldı. Finlandiya'da hiçbir çocuk covid-19'dan ölmedi.

Yanlış ölüm nedeni

Araştırmacılar, ilk enfeksiyon dalgası sırasında covid-19'dan ölen çocuklara hiç tanı  konmamış olabileceğini ve bu çocuklar için yanlış ölüm raporunun yanlış hazırlandığına inanıyorlar.

Şöyle yazıyorlar: "Pandeminin şimdiye kadar birçok çocuğu etkilediği gerçeğini hesaba katabilmeliyiz. Sonbahar öncesi büyük korku, uzun süreli covid, hiperinflamasyon (MIS-C) ve en kötü durumda daha fazla ölüm riski taşıyan, esas olarak hala aşılanmamış çocukları etkileyen dördüncü bir dalgadır." ifadelerine yer verildi.

Çok azı ciddi şekilde hasta olur

Tartışma makalesinin sonunda araştırmacılar, diğer şeylerin yanı sıra kapalı alanlarda daha iyi havalandırma, maske koruyucuların kullanımı, hızlı testler ve daha katı karantina kuralları yoluyla okul ortamının öğrenciler ve personel için daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Ayrıca, covid-19'un yüksek oranda yayılması durumunda okul ortamındaki insanları korumak için DSÖ tarafından önerilen çeşitli önlemlere de atıfta bulunuldu.

Hem İsveç Halk Sağlığı Ajansı hem de Dünya Sağlık Örgütü (WHO), covid-19 ile enfekte olan çocukların çoğunlukla hafif bir hastalığa yakalandığını ve çok az çocuğun ciddi şekilde hastalandığını belirtiyor.

İsveç'te yapılan araştırma bazı tartışmaları beraberinde getirirken, covid-19 sürecinde İsveç'te önceki yıllara göre çok daha fazla çocuğun hayatını kaybettiği verilere yansıdı.

Editör: İsveç Gündemi