Mayıs ayındaki ankete göre NATO'ya üyeliği destekleyen ve bu sürece dair çok olumlu olduğunu belirten seçmenlerin oranı arttı. Soruyu bilmiyorum ya da cevaplamak istemiyorum şeklinde cevap verenlerin oranı da aynı zamanda azaldı.

Mayıs ayında yapılan parti sempati anketiyle bağlantılı olarak ilk kez NATO'ya karşı tutum sorusu soruldu.

Kasım ayında yapılan ikinci ankette NATO'ya üyeliği ciddi anlamda olumlu bulduğunu belirtenlerin oranı yüzde 28,9'a ulaşırken, bu oran Mayıs ayında 22,6 olarak kayıtlara geçmişti. Erkekler NATO üyeliğine kadınlardan daha olumlu bakıyor.

Anket hakkında

Ankete katılanlara, İsveç'in NATO üyeliğine oldukça olumlu/olumsuz eğilimli olup olmadıkları soruldu. Soru, üyeliğe evet veya hayır'ı içermez. Soru, genel olarak bireyin sempatileriyle ilgili olarak sorulmaz. NATO'ya karşı tutum sorusu, SCB'nin parti sempati anketine ikinci kez dahil edildi.

Parti sempati anketi nedir?

Parti sempati anketi, siyasi partilerin hangi demografik gruplarda en güçlü desteği aldığını gösterir. Anket aynı zamanda seçmenlerin AB'ye ve Avro'ya sempati duyduğunu da bildiriyor. Ayrıca son iki ankette NATO'ya yönelik tutum sorusu soruldu.

İstatistik İsveç, parti sempati anketini (PSU) her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki kez gerçekleştirir. Kasım ayı PSU, 27 Ekim–24 Kasım döneminde gerçekleştirildi.

Editör: İsveç Gündemi