Basının sorularını yanıtlayan uzmanlar hamile kadınlar için neyin geçerli olduğuna dair görüşlerini açıkladı.

Aşıyı almaya karar verdiyseniz ve hamileliğinizi planlama fırsatınız varsa, İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, beklemek gerektiğini belirtti.

Toplum geneline bir kaç içinde aşı yapılmasını hedefleyen İsveç'te, uzmanlar çocuk yapmayı düşünen kadınların aşı öncesinde hamile kalmamaları konusunda tavsiyede bulundu. Hamile olanlarında aşı yapmamaları gerektiğini savundu.

İsveç İlaç Ajansı'nın Pfizer / Bionttech'in korona aşısı bilgilendime broşürüne göre "Hamilelik sırasında Komirnaty kullanımı,  anne ve fetüs için potansiyel risklerden daha ağır olabileceği düşünülmelidir".

Aşı içeriği ve prosedür bilgilendirme kitapçığında yer alan yan etkiler ve kullanım şekliyle ilgili: Karin Tegmark Wisell, Björn Olsen, Agnes Wold, Emma Spak ve Johan Giesecke görüşlerini aktardı.

Uzmanlara göre hamile kalmayı planlayanların aşı konusunda nasıl düşünmesi gerektiğini anlattı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell:

Şu anda hamile kadınlarda test edilmiş covid-19 için onaylanmış bir aşı yok, aşıyı alana kadar hamile kalmayı beklemek gerekir mi?

Wisell: "Orada bireysel bir değerlendirme yapmanız gerektiğini söylemek isterim, hayatın neresinde olduğunuz ve bir hamileliği planlayıp planlamadığınız çok farklı. Orada bir karar için kişinin kendisinin karar vermesi önemlidir" ifadeleri kullandı.

Ancak hamile olanlar, aşıyı olmamalıdır. Yani aşı olmak istiyorsanız hamile kalmak için beklemek gerekir mi? 

Tıbbi Ürünler Ajansı: "Şu anda hamile kadınlar için onaylanmış bir endikasyon yok, o zaman belirli bir kişinin riskine göre bireysel değerlendirmeler yapmanız da söz konusu olabilir. Hamileliğin yanı sıra başka risk faktörleri de varsa, sorumlu doktorlarla görüşüp aşı yapmaya karar vermiş olabilirsiniz. Ancak genel olarak endikasyonun dışında, durumlar geliştirebilir."

Önce aşıyı yaptırmak mı mantıklı?

"Evet, aşı olmaya karar verdiyseniz ve hamileliğinizi planlama fırsatınız varsa ve bunun burada önemli olduğunu görmüyorsanız ve şimdi bu gibi durumlarda bu seçimi yapmanız gerektiği açıktır. Ancak bu konuda otoriteden herhangi bir tavsiyemiz yok."

Uppsala Üniversitesi başhekimi ve bulaşıcı hastalıklar profesörü Björn Olsen:

Karin Tegmark Wisell'in, "Genelde mümkünse aşı tamamlanana kadar bekleyin" dediği gibi, duruma göre değerlendirilmesi gerekir. Henüz çok az şey bildiğimiz konuda net tavsiye vermek zordur. Ancak bu iyi bir sorudur ve herhangi bir yanıt verilmeden önce bu konuda çok profesyonel bir tartışmaya ihtiyaç vardır dedi.

Göteborg Üniversitesi, klinik bakteriyoloji profesörü ve doktoru Agnes Wold:

Aşı olana kadar hamile kalma konusunda beklenmeli mi?

"Birkaç ay veya isterseniz yaza kadar bekleyebilirsiniz. Planlayıcı kişinin kendisidir. Ancak çok fazla plan yapmanın bu kadar gerekli olup olmadığını bilmiyorum, şimdi hamile kalıyorsun, o zaman Kasım'da doğum yapacaksın. Bu yaz enfeksiyonun yayılması azalacak ve neredeyse herkes aşılanacak. O zaman enfekte olma riski kesinlikle çok azdır. İlk doz aşıyı Nisan / Mayıs'ta alıyorsun dersek, ikinci doz aşıyı birkaç hafta sonra alıyorsun. Şanslıysanız yaz ortasında hamile kalabilirsiniz ve ardından gelecek yıl Mart ayında bir bebeğiniz olabilir. O zaman çocuğun yarım bahar erteleneceğine güvenebilirsiniz" diyen Agnes Wold, koronadan çok korkuyorsanız, aşı olana kadar hamile kalmayı beklemenin en iyisi olduğunu belirtti.

"Şu anda enfeksiyon çok hızlı yayılıyor, hamile kalmaktan ve ardından solunum yolu enfeksiyonu geçirmekten daha kötü bir şey hayal edemiyorum. Hamilelik sırasında geçirdim ve tüm vücudumu inciten korkunç bir öksürüğüm vardı. O zaman korona olmak istemezsin" yorumunda bulundu.

Emziren anneler için aşılar ne olacak? Paket broşürü, aşının anne sütüne geçip geçmediğinin bilinmediğini belirtiyor.

"Bu duyduğum en aptalca şeydi. Aşı kas içine enjekte edilir ve aynı zamanda anne sütüne geçmeyen bir RNA aşısıdır. Broşür üzerine çok şey yazmaları gerekiyor, yasal ve endişelenecek bir şey yok."

Wold, hamile kadınlar üzerinde asla aşı ve ilaç çalışmalarının yapılmadığını ve genel tavsiyenin hamilelik sırasında aşı yaptırmamak olduğuna dikkat çekti.

"Sonra zamanla ortaya çıkıyor ki, sonuçta, hamile olan birkaç kişi bilmeden aşı yaptırıyor. Ve onlara hiçbir şey olmadı. Daha önce, hamile kadınlar mevsimsel grip aşısını kesinlikle almazlardı. Şimdi hamile kadınları bile aşı yaptırmaya çağırıyorlar. Ama bu noktaya gelmeniz uzun yıllar alır".

Eski eyalet epidemiyoloğu Johan Giesecke:

Bu duruma "Cevap vermek mümkün değil. Farklı uzmanlar arasında geniş bir tartışmanın olması gerekir. Hamilelik riski hakkında daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor."

İsveç belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım başkanı Emma Spak:

Hamile kadınlara şu anda aşı yapılmamalıdır, aşı olana kadar hamile kalmayı beklemeli mi?

"Buna cevap veremem. Hastalıklar, ilaçlar, hamile iseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız bu tür düşünceleriniz varsa, aşı teklifiyle bağlantılı olarak bu tür soruları sormanız gerektiğini düşünüyorum." yanıtı verdi.

İsveç'te hamile kalacak olan kadın ve taşıyacağı çocuk için son derece önemli olan bu konu önümüzdeki günlerde daha kapsamlı şekilde araştırılacak gibi görünüyor.

Editör: İsveç Gündemi