2014 yılından bu yana Rusya'da askeri kullanım için İsveç'ten ürün satmak yasaktır. 

Ancak İsveç Ukrayna'ya zırhlı araçlar gönderirken, büyük İsveç endüstrileri Rusya'nın nükleer silah programına teknoloji sağladı.

Geçen hafta şimdiye kadar bilinmeyen anlaşmaları ortaya çıkarabildiği ifade ediliyor. Sanayi devleri Sandvik, SKF, Seco Tools ve Atlas Copco, Rusya'nın nükleer silah üreticilerine ekipman teslim etti.

Her şey kamuya açık veri tabanlarında ve satın alma belgelerinde ayrıntılı bilgilerle yer aldı. İsveçli şirketlerin Rusya'nın dünyanın diğer ucuna nükleer silah fırlatabilecek robotlar üretmesine nasıl yardım ettiğine dair bilgiler var.

İsveç'te yapılan nükleer silahlar

TV4 geçtiğimiz günlerde Rusya'nın İsveç hava sahasını nükleer silahlarla ihlal ettiğini bildirdi. Muharebe uçuşlarında gerçekten nükleer silah olup olmadığı bazı uzmanlar tarafından sorgulandı, ancak şimdi hikaye yeni bir boyut kazanıyor. 

Rusya'nın tehdit olarak kullandığı nükleer silahların önemli bir bölümü İsveçli şirketlerin üretimi ile Rusya'ya sağlandığı iddia ediliyor.

İsveç'te pasaport ücretlerine zam geldi İsveç'te pasaport ücretlerine zam geldi

Rusya nükleer silahı İsveç'e  doğrultursa, o zaman belki de silahın üzerinde İsveç'te küçük bir damga vardır. Tuhaf bir döngüsel ekonomi türü olarak düşünülen bu konu ile ilgili makaleyi kaleme alan Aftonbladet köşe yazarı Gazeteci Zina Al-Dewany, Putin'in elindeki nükleer güçte önemli rol oynayan İsveçli şirketler olduğunu yazdı.

Yazar, Skandala rağmen İsveç'te şu ana kadar verilen tepkiler oldukça soğuk kanlı görünüyor. Konu demokratik olarak şüpheli ulusları silahlandırmaya gelince, hâlâ belli bir miktar ikiyüzlülüğe alışığız dedi.

Svenska Freds'e göre, geçen yıl İsveç, silah ihracatında rekor kırdı. Freedom House'a göre, o zaman İsveç'in özgür olmayan veya kısmen özgür olarak sınıflandırılan ülkelere yaptığı silah ihracatının yüzde 46'sı yapıldı.

Yemen'i de etkiliyor

Neredeyse sekiz yıldır devam eden Yemen'deki savaşa gelince, daha kötü değiliz. Dünyanın en kötü insani krizine dönüşen bu olayda acımasız bombalamalara rağmen, Suudi ve BAE liderliğindeki koalisyona İsveç silah sağlıyor. Onlara 13 milyar SEK değerinde silah ihraç edildi. Biligileri paylaşan Al-Dewany, dev satışa karşı İsveç'in Yemen'e 433 milyon SEK yardım etmesini karşılaştırınca savaşın bitmesi noktasındaki katkının samimiyetten uzak olduğunu anlamına gelen ifadeler kullandı.

Rusya'ya nükleer silahlar için malzeme sağlamaya gelince, elbette bizim açımızdan durum biraz daha kötü. Bu, böyle devam ederse ve İsveç şirketleri Rusya'ya nükleer güç elde etme konusunda para kazanmak için yardımcı olmaya devam ederse, Putin'in İsveç'i tehdit etmesi veya yönelmesi mümkün. Hükümet politikalarının bu konudaki gevşekliği nedeniyle daha büyük sorunların yaşanabileceği konusuna dikkat çeken, Zina Al-Dewany'ın kaleme aldığı eleştirel yazısı büyük ilgi gördü.

Orijinal makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

Editör: İsveç Gündemi