İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun bugünkü verilerine göre, ülkede 29 kişi daha yaşamını yitirirken, 4 bin 920 yeni vaka tespit edildiği bildirildi.

Ülke genelinde tolam vaka sayısı 627 bin 22 olan İsveç'te üçüncü dalga endişesi güçlenmeye başladı.

Covid-19 salgını başladığından bu yana ülkede 12bin 598 kişi salgın nedeniyle yaşamını yitirdi.

Aşıların hayatımıza girmesiyle birlikte ülke genelinde şuana kadar toplam 384 bin 401 kişiye bir doz aşı verildiği ve 168 bin 842 kişiye ise ikinci doz aşının yapıldığı açıklandı.

Halk Sağlığı Kurumu birim yöneticisi Sara Byfors, İngiliz varyantından şüphelenilen vakaların 4. hafta ile 6. hafta arasında arttığını söyledi.

6. hafta boyunca bazı bölgeler için rakamlar (4. hafta):

- Gävleborg: Yüzde 25 (yüzde 10)

- Skåne: Yüzde 20 (yüzde 12)

- Västmanland: yüzde 13 (yüzde 7)

- Örebro: yüzde 11 (yüzde 1)

Ülkede yeni varyantların hız kazanması endişeye neden olurken, Spor tatilleri, artan enfeksiyon yayılımı ve insanların rahatladığına dair belirtilerin kendini tekrar gösterdiği görülüyor.

Uzmanlar şimdi üçüncü bir dalganın yakında İsveç'te baş göstermesi konusunda endişeli.

Virüs profesörü Niklas Arnberg, durumu çok uzun süren bir doğal afete benzetebilirim ifadeleri kullandı.

Ülke çapında aşıların yapılmasına rağmen, enfeksiyonun artan yayılımı, gelişme üzerinde karanlık bir gölge düşürüyor.

Çarşamba günü Stockholm Bölgesi, yayılmanın bölgede bir kez daha hız kazandığı ve doğrulanan virüs vakalarının sayısının Şubat ayının ilk haftasında yüzde 24,1 arttığı konusunda uyardı.

Aynı zamanda Västmanland bölgesi, Güney Afrika korona mutasyonu taşıyan en az 20 kişinin keşfedildiğini bildirdi.

Ek olarak, Astra Zeneca'nın aşısının Güney Afrika mutasyonunda etkili olup olmadığına dair belirsizliğin yanı sıra İsveçlilerin spor tatil haftaları için tam zamanında gevşemeye başladığına dair göstergeler var.

Bu hafta başında Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell, salgından kimsenin tatil yapamayacağını söyledi.

"Hiç iyi değil"

Umeå Üniversitesi'nde viroloji profesörü olan Niklas Arnberg de gelişmelerden endişe duyuyor.

"Durum buysa hiç de iyi değil. Henüz bitiş çizgisine gelmedik. Maalesef, rahatlamamız için daha almamız gereken uzun bir yol var" dedi.

Enfeksiyonun yayılmasına neden olan şeyin İngiliz mutasyonu olup olmadığı sorulduğunda, katkıda bulunduğunu, ancak henüz egemen olmadığını belirtti.

Yeterince tedbirler alınmazsa ve insanlar sorumluluklarını göz ardı ederse, daha hızlı bulaşan İngiliz mutasyonu yeni bir dalgaya neden olabilir.

Editör: İsveç Gündemi