Tom Britton'ın modelleri, enfeksiyonun birkaç gün önce zirveye ulaştığını söyledi.

Başkentte, zirveye birkaç gün önce ulaşıldı ve insanların yaklaşık üçte biri virüsü aldı.

Matematik profesörü Tom Britton bunu iddia ediyor. Bu görüş Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell tarafından destekleniyor.

İlk olarak, koronanın üreme sayısını, yani virüsün ne kadar bulaşıcı olduğunu tahmin etti. Bu, hastalığın mortalitesi hakkında bilgi ile birleştirilmiştir. O zamandan beri, insanların davranışları ve yetkililerden gelen kısıtlamalar hesaplamaya dahil edildi.

Bu yolla, Stockholm Üniversitesi'nde matematik istatistikleri profesörü Tom Britton, başkentte korona virüsünün yayılmasını hesapladı. Sonuçlar henüz yayınlanmamış bir rapor halinde duruyor.

Belirsizlik: İnsanların davranışı

Britton'a göre, Stockholm'de yaşayanların yaklaşık üçte biri covid-19 ile enfekte oldu. Enfeksiyonun yayılmasına birkaç gün önce ulaşıldığını ve sürü bağışıklığının yaklaşık bir ay içinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Tom Britton, "Birkaç belirsizlik olduğunu hatırlamak önemlidir. En önemli şey, insanların gelecekte nasıl davranacaklarını tahmin etmenin zor olması" dedi.

İnsanlar durumu görmezden gelip ve birbirleriyle daha fazla etkileşim kurmaya başlarsa, daha fazla kişiye bulaşır. Ancak hükümet tüm okulları kapatacak ve tüm toplu taşıma araçlarını yasaklayacak olsaydı, enfekte olmuş insanların sayısı büyük ölçüde azalacaktı.

Birkaç olası eğri

Raporda, profesör enfeksiyonun olası gelişimi hakkında birkaç farklı eğri çizdi. Kaç kişinin hastalanacağı ve sürecin ne kadar hızlı olacağı büyük ölçüde yetkililerin önerilerine ne kadar uyulduğuna bağlıdır.

Britton, "Tavsiye konusunda kimseden daha fazla bir şey bilmiyorum" dedi.

Ama herkesi mesafesini korumaya ve mümkün olduğunca kalabalıktan kaçınmaya çağırıyorum dedi.

Tom Britton, Facebook'ta uzun bir yazıda hesaplama alıştırmalarından bahsediyor. Orada Halk Sağlığı Otoritesine de bazı eleştiriler bulunuyor:

"Başlangıçta virüsün İsveç'e gireceğini düşünmedikleri ve daha sonra ülkede salgının yayılmada ivme kazanmayacağını düşündükleri için başlangıçta yanıldılar. Ayrıca daha erken bir aşamada fiziksel bir mesafeyi korumanın öneminin de vurgulanması gerektiğini düşünüyorum" ifadeleri kullandı.

Bununla birlikte, genel olarak, otoritenin iyi olduğunu düşünüyor.

Çok önemli kararların çok kısa sürede alınacağı bir durumda kim hata yapmaz? Genel olarak, akıllıca hareket ettiklerini düşünüyorum.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, TV4 ile yaptığı röportajda profesörün hesaplamalarının makul olduğunu söylüyor.

Sahip olduğumuz diğer verilerle uyumludur ve muhtemelen diğer gruplardan aldığımız ölçüm noktalarına oldukça iyi karşılık gelmektedir.

Tıpkı Tom Britton'un yazdığı gibi, belirsizlikler var ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi