İsveç basınında yer alan habere göre, bu yıl Malmö'de 30'un üzerinde ölümcül saldırı olayı yaşandı.

Ancak, şehrin nüfusu ve olaylardan etkilenenlerin sayısı göz önüne alındığında, Uppsala nüfusa göre daha çok olayların yaşandığı şehir olarak öne çıkıyor.

İsveç'te yıl içinde Uppsala'da şehir nüfusuna oranla Malmö'den daha fazla insan vurulmasını şaşırtıcı olarak değerlendiren Malmö Üniversitesi Kriminoloji profesörü Manne Gerell, geçen yıllara oranla olayların şiddet etkisinin arttığını ifade etti.

Yıl sonuna yakaşılırken, Sonbaharda Malmö'de birkaç ölümcül saldırı olmasına rağmen şehirdeki saldırı sayısı geçen yıla oranla gerilediği söylendi. Polis yaşanan vakaların sayısal verilerini 5 Aralık'ta açıkladı. Rapora göre, o tarihe kadar Malmö 2019'da 32 ölümcül saldırı gerçekleşti.

Twitter'da Malmö Üniversitesi'ndeki kriminoloji profesörü Manne Gerell, Malmö'nün sakinlerini gördüğü, dolayısıyla yıl boyunca çekimlerden en çok etkilenen şehri görmediğini belirtti.

Ülkenin en büyük dört kentini derlerken, toplam 26 ölümcül saldırı olayıyla Uppsala'nın 100 kişi başına 11.5 olay düştüğü ortaya çıktı. Malmö'de ise bu oran yüzde 10,1 olarak görülüyor. Nüfus oranına bağlı olarak en çok olayın yaşandığı şehri Uppsala olarak gösteren istatistikler Malmö'yü geride bıraktı.

"Şaşırtıcı"

Malmö, bir şekilde çete şiddetinin mekânı olarak bilinir ve Uppsala öyle değildir. Manne Gerell, Uppsala'nın nüfusuna bakıldığında kişi başı olay ortalaması şaşırtıcı bir şekilde Malmö'den daha fazla olduğunu söyledi.

Malmö Polisinin resmi rakamları 32 olay olsa da, Uppsala'daki olayların daha fazla olduğu belirtildi.

Uppsala'da yaşayanlar tarafından Malmö'den daha fazla şiddet ve saldırı görülse de ölümcül olayların Malmö'de daha yüksek olduğu verilere yansıyor.

Malmö'de saldırıların genel olarak azaldığı ancak yaralı ve ölenlerin sayısı önceki yıllarla aynı seviyelerde kaldığı belirtiliyor. Üniversite öğretim görevlisi Malmö'deki suçlularla ilgili şiddetli saldırıların devam ettiğini, ancak korkudan kaçınmak gerektiğini vurguladı.

Malmö'nün düşüşü için olası bir açıklama, ancak Uppsala'nın artması için başka bir açıklama yapılması gerekiyor. Neden bu kadar yüksek bir seviyedeler? Hem Stockholm hem de Göteborg'dan kesinlikle çok daha yüksek, bu yüzden başka bir açıklaması olmalı.

"Büyük şehirler arasında en kötüsü"

Malmö'nün büyük şehirlerle kıyaslanmasıdan büyük fark var. Malmö'de yılda yaşanan olayların Stockholm ve Göteborg şehirlerinin kat kat fazlası olarak değerlendiriliyor.

Ocak-Kasım aylarında yapılan polis derlemesinde, 2019'da İsveç'te 297 saldırı yapıldı.

Editör: İsveç Gündemi