İsveçli epidemiyoloji ve halk sağlığı bilimi profesörü Joacim Rocklöv, farklı bir stratejimiz olmalı dedi.

Tedbirlerin çok geç alındığına ve yeterince sert olmadığına inandığını belirten Rocklöv, önemli ölçüde daha koruyucu kararlar alan ve virüsü durdurmak için daha etkin mücadele eden, diğer İskandinav ülkelerini örnek göstererek, İsveç'in aynı şekilde bir yol izlemesi gerektiğini savundu.

Komşu ülkelerde test sayısının daha yüksek olduğu, enfekte olduğundan şüphelenilen kişilerin karantina altına alınması için daha katı kurallar ve sağlık hizmetlerinde daha yüksek düzeyde güvenlik yer alıyor.

"Bence çok talihsiz ve üzücü. Bence Norveç, Finlandiya veya Danimarka ile aynı yaklaşıma sahip olsaydık, farklı bir durumda olurduk" diyen Joacim Rocklöv, İsveç'in stratejisinin başarılı olduğunu düşünen uluslararası enfeksiyon epidemiyoloğu görmüyoruz veya bu durumda çok az kişi görüyoruz dedi.

İsveç, Ekim ayında daha kararlı kararlar alsaydı, ikinci dalganın hafifletilebileceğine inanıyor.

Bunun en son örneği, hükümetin Cuma günü sunduğu, toplu taşıma araçlarında belirli saatlerde maske koruması da dahil olmak üzere daha katı önlemler.

"Çok daha önce, enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için mümkün olan tüm sektörleri sınırlı bir süre için mümkün olduğunca kapatmaya çağırılabilirdi. Beklemek, görmek ve zaten yeterli olacağını ummak ve değerli zamanınızı kaybetmek yerine bu adımlar daha önce atılabilirdi." dedi.

Editör: İsveç Gündemi