Kısıtlamalar konusunda bugüne kadar bir adım atmayan ve salgını sürü bağışıklığı modeli ile izleyen İsveç'in başlangıçta çok eleştirildi. Ancak yaz döneminin gelmesiyle birlikte düşen vaka ve can kayıplarının ardından çoğu ülke tarafındana övgü alırken, başlangıçtan bu yana genel olarak bilim insanları tarafından eleştirilen ve riskli görülen bir yol oldu. Dünya Sağlık Örtügü'de sürü bağışıklığının covid-19 enfeksiyonu konusunda izlenebilir bir yol olmadığını vurgularken, toplumları izole ederek, teması azaltmakla daha etkin mücadele edilebilir konusunda uyarıyor.

İsveç bugüne kadar dünyanın aksine salgının kontrollü serbest bırakarak nüfusuna oranla büyük kayıplar verdi.

Havaların yeniden soğumasıyla birlikte son haftalarda büyük artışların yaşandığı İsveç'te uyarı sesleri yükselmeye başladı.

Göteborg Üniversitesi Biyokimya Profesörü ve İsveç Kraliyet Akademisi üyesi Profesör Andrew Ewing, sürü bağışıklığı yerine salgını azaltmak için "Toplumu erken kapatmalıyız" ifadeleri kullandı.

Ewing, "İsveç'in korona stratejisi, gereksiz yere birçok cana mal olan bir felakettir."

Time dergisinde uzun bir makale yazan Profesör Andrew Ewing, İsveç'in stratejisi ile ilgili görüşlerini aktardı.

Basına konuşan Ewing, "ülkelerin artık İsveç modelini benimsemesinden ciddi şekilde endişeliyim" dedi.

Andrew Ewing, Göteborg Üniversitesi'nde Biyokimya Profesörü ve İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi üyesidir. Amerikan dergisi Time'daki bir makalede, İsvçe modelini takip etmeye çalışan ülkeleri uyardı.

İsveç'te enfeksiyonun yayılmasının arttığına dair endişe verici birkaç işaret listeliyor ve ülke ölüm istatistiklerinin endişe verici derecede yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Ewing'in ana eleştirisi, İsveç stratejisinin artık dünya çapında bir çözüm olarak kabul edilmeye başlamasıdır.

"Yaptığımız hatalar nedeniyle birçok insan gereksiz yere öldü." Devam edebilmemiz için hataların kabul edilmesi gerektiğini söylüyor.

İlham veren muhafazakar grup

İsveç stratejisinin zemin kazanmasına bir örnek olarak, "Great Barrington declaration" "Büyük Barrington bildirisi" adlı bir Amerikan araştırma girişiminden bahsediyor. Sürü dokunulmazlığını savunuyorlar ve İsveç stratejisini övüyorlar. New York Times'a göre girişim Beyaz Saray tarafından memnuniyetle karşılandı.

"Bunun için çok endişeliyim. 60 yaşın üzerindeki herkesi susturmak ve virüsün nüfusun geri kalanına yayılmasına izin vermek isteyen bir grup muhafazakar ekonomist var" diyen Andrew Ewing, sürü bağışıklığının bu şekilde elde edilmeyeceğini, aşılarla mümkün olduğunu söylüyor.

Ewing eleştirilerine devam ediyor:

İsveç'te şu anda sadece yüzde 10 oranında bağışıklık ortalaması olduğunu ve buna karşılık binlerce insanın öldüğünü, yüzde 60'lık bir bağışıklık yakalamak için ne kadar insanın ölebileceğini ve nasıl bir tablonun ortaya çıkabileceği konusunda kabus şeklinde endişe ile yaklaşarak, nasıl bir tablo olacak sorusunu yöneltti.

Tegnell Eleştirisi

Andrew Ewing daha önce İsveç stratejisini eleştirmişti, kendisi "22 araştırmacı" adı altında çeşitli tartışma makaleleri yazan grubunda bir parçası.

İsveç'in toplumu erken bir aşamada kapatmadığı gerçeğini eleştiriyor. Ayrıca, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun presemptomatik enfeksiyonu reddetmesi ve dairenin halkı maske koruyucu takmaya çağırmaması gerçeğini de eleştiriyor.

Ewing ayrıca eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell ve temsilcisi Johan Giesecke'yi de eleştiriyor. Profesöre göre, ikisi de İsveç stratejisini tartışmadan kendi kafalarına göre pazarlıyor.

"Tegnell neredeyse bir ikon haline geldi ve bir ülkenin kaderine karar verici olması çok tehlikeli. İkon olmak ve kendini pazarlamak için bu kadar zaman harcarken işini nasıl yönettiğini anlamıyorum. Norveç'teki Frode Forland bu tür şeylere fazla zaman harcamıyor. Pandemiyi yavaşlatmak için işinin ne olduğuna odaklanıyor" ifadeleri kullandı.

Bir kimya profesörüsünüz, korona pandemisi gerçekten araştırma alanınıza dahil mi?

"Açıkçası hayır. Ben bir biyokimyacıyım ancak bir araştırmacı olarak beyin kimyası, hücreler, virüsler ve bakterilerle ilgili şeylerle çalıştım. Ama bu roket bilimi değil. Kapsamlı araştırma yapmakla ilgili" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu, Ewing'in eleştirisi hakkında yorum yapmayı reddetti.

Editör: İsveç Gündemi