KI profesörü Anders Björkman'a göre dördüncü dalga başladı.

Anders Björkman, döndücü dalga ile ilgili yaptığı yorumda, "Öncekiler kadar dramatik olmayacak, ancak oldukça yüksek sayıda vakaya sahip olacak yeni bir dalgamız var" dedi.

İsveç'te aşılar devam ediyor, ancak aynı zamanda ülkedeki bazı bölgelerde enfeksiyon yayılımının arttığına dair raporlar var. Bazı bölgelerde, yeni teyit edilen vakaların çoğunun yurt dışından evlerine dönen İsveçlilerden geldiği görülüyor.

Aynı zamanda özellikle delta varyantında artış görülmektedir.

"İki ayrı virüs varyantına atıfta bulunan iki ayrı salgın olduğu söylenebilir" diyen Anders Björkman, bir tanesi azalmakta olan bir salgın, yani istikrarlı ama aşamalı olarak azalan alfa virüsü diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"İkincisi ise net ve belirgin bir yükselişte olan delta virüsü" diyen Anders Björkman, bunun belirli bir artış olduğunu ancak tedbirlerle kontrol edilebileceğini vurguladı.

Dördüncü dalga var

Anders Björkman'a göre İsveç, artan enfeksiyon yayılımıyla dördüncü dalgaya giriyor.

Anders Björkman, "Çok sayıda insanın aşılanmış olması nedeniyle yeni dalga birinci, ikinci ve üçüncü dalga kadar dramatik olmayacak ancak yeni bir dalgamız var" ifadeleri kullandı.

Anders Björkman'a göre dördüncü dalga çok ciddi hastalığa yol açmayacak. Ancak şimdiye elde edilen verilerle, ne kadar güçlü olabileceğini görmek zor.

"Söylemesi zor. Her şeyden önce, hastalar ve ölüler biçimindeki önemi bakımından o kadar güçlü olmayacaktır. Bazıları enfeksiyonu hem uzun süreli covid hem de hastanede kalış şeklinde hissedecektir" diyen Anders Björkman, sağlık hizmetlerine eskisi gibi yük olmayacaktır yorumu yaptı.

Anders Björkman, delta virüsünü durdurmak için nüfusun yüzde 80'den fazlasının bağışıklık kazanması gerekecek, uzman, aşılamada İsveç'in bu seviyeye ulaşamayacağını da belirtti.

"Bu, uzun vadede kalıcı olacak bir virüs ve kesinlikle kış mevsimi boyunca devam edecek, sadece dördüncü dalganın çok güçlü olmadığından emin olmak gerekiyor" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre, dördüncü dalgadan bahsetmek için henüz çok erken.

"Aslında, onun bir dalga olup olmadığını, içine iyice girmeden ve geriye bakmadan bilemezsiniz. İsveç'te son haftalarda vakalarla ilgili düz bir çizgi var" diyen Anders Tegnell, bu dördüncü dalganın başlangıcı olabilir, ancak geri çekilmede olabilir, dördüncü dalganın varlığından bahsetmek için henüz erken olduğunu vurguladı.

En son ilçe yönetim kurulu raporlarına göre, artan enfeksiyon yayılma eğilimi altı bölgede görülebiliyor. Bölgeler şunlar: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Västerbotten, Östergötland ve Dalarna.

Dalarna ve Östergötland'da Avrupa Futbol Şampiyonası'na ve ardından özellikle Rusya'ya gidenler arasında enfeksiyonun yayılımının arttığı gözleniyor.

Editör: İsveç Gündemi