İsveç'in korona salgınıyla mücadele stratejisi araştırma dünyasında derin bir boşluk açtı.

En kritik profesörlerden biri: Profesör ve virüs bilimcisi Cecilia Söderberg-Nauclér, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnells'in istifa etmesini istiyor.

Profesör, "Şu anda olan, yüksek riskli bir deney" dedi.

İsveç'in korona stratejisine yönelik eleştiriler pandeminin başlangıcından bu yana tartışmaya girmiştir. Salı günü, İsveç'in en büyük sabah dergilerinde birkaç önemli araştırma ismiyle imzalanan iki tartışma makalesi ile etkili bir şekilde alevlendi.

Eleştirinin temel noktası, İsveç'in virüsün toplumda yayılmasını önlemek için yeterince güçlü önlemler almamasıdır.

Karolinska Enstitüsü'nde virüs ve bağışıklık sistemini araştıran bir doktor ve profesör olan Cecilia Söderberg-Nauclér, her iki tartışma makalesini de imzaladı. 

Anders Tegnell'e olan güveni tükendi.

Cecilia Söderberg-Nauclér, "Bence gitmeli. Tüm araştırma topluluğunu dinleyen ve açık bir diyaloğu olan birine ihtiyaç vardır" dedi.

Birkaç yanlış karar

Söderberg-Nauclér, Tegnell ve Halk Sağlığı Kurumu'nun bir dizi temel konuda yanlış olduğuna inanıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, enfeksiyonun Çin dışında bu kadar geniş yayılmayacağına, virüsün erken bir aşamada enfekte olmayacağına ve İsveç'teki vaka sayısının, yurtdışında enfekte olanların kuluçka döneminin sona erdiği Stockholm'deki spor tatilinden sonra azalacağına dair değerlendirmeden bahsediyor.

Söderberg-Nauclér, tekrarlanan yanlış hesaplamaların hükümetin yeterli önlem almamasına yol açtığını düşünüyor.

Başka bir eleştiri, Halk Sağlığı Kurumu'nun tahminleri nasıl kullandığıyla ilgilidir. Diğer ülkeler tarafından kullanılan modeller, güçlü önlemlerin daha büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Söderberg-Nauclér, bunlar Halk Sağlığı Otoritesini güvensiz buluyor. Svenska Dagbladet'teki daha uzun bir tartışma makalesinde eleştiriyi geliştirdi.

"Bilim camiasında bulunmayan herhangi bir altın verisi var mı? Tüm dünya aksini düşündüğünde, bu konuda dünyanın en iyisi olabileceğine inanamıyorum."

Bugün Stockholm'ün karantinaya alınması gerekiyor

Söderberg-Nauclér, karantina adı verilen toplumun daha büyük bir şekilde izole edilmiş şekilde görmek istiyor. Böyle bir kapanmadan iki buçuk ila üç hafta sonra, enfekte ve ölü sayısının eğrisinin tekrar azalacağını söylüyor.

"Bugün Stockholm'ün kapanmasını sağlamalıyız, bu eğriyi çevirecek tek şey" dedi.

Karantinaya karşı argümanlardan biri, tekrar açıldığında virüs bulaşan sayısının artması olabilir mi?

Gang patlamasını açıp daha önce olduğu gibi geri dönemezsiniz. Her vatandaşın bunun ciddi bir durum olduğunu anlamasını sağlamalıdır. Söderberg-Nauclér, korkunç bir hastalıktır, diğer pnömonilerden daha fazla, korkunç anksiyetede yavaş yavaş boğulursunuz diyor.

Fransa sokağa çıkma yasağını uzattı, iyi bir strateji mi?

Durumu hafta hafta yapmalısınız. Fakat böyle kaotik bir konuma gelmeden önce kontrolü ele almalıyız. Fransa'nın yaptığı gibi oraya vardığınızda, uzatmanız gerekir ve daha da kötüleşir.

Anders Tegnell Salı günü düzenlediği basın toplantısında Halk Sağlığı Kurumu'nun iyi geliştirilmiş bir stratejiye sahip olduğunu söyledi. Bakan, DN'deki tartışma makalesinin İsveç ve İtalya'daki ölümlerin sayısı hakkında birkaç temel hata içerdiğini de sözlerine ekledi.

- İsveç'te çok sayıda yaşlı konutuna girişle çok talihsiz bir gelişme yaşadık. Bunun ülkenin diğer bölgelerinde olmasını önlemek için çok çalışıyoruz dedi.

Araştırmacıların DN'deki tartışma makalesi, yetersiz kanıtlanmış rakamlar nedeniyle eleştirilmiştir. Daha uzun bir açıklamada, araştırmacılar, diğer şeylerin yanı sıra, "alıntılanan rakamların bizde belirtmeye çalıştığımız pandeminin temel gelişiminden daha az önemli olduğunu" yazıyor. Aynı zamanda, "Avrupa hastalık önleme ve kontrol merkezi" nde yayınlanan doğru rakamları kullandıklarını iddia ediyorlar.

Editör: İsveç Gündemi