İsveç'in uyuşturucu politikası tüm Batı dünyasının en katı politikalarından biri ve uyuşturucuyla mücadele suç çetelerini çökertmek için çok önemli olarak tanımlanıyor.

Ancak sert önlemlerin etkili olup olmadığını kimse bilmiyor.

Kriminoloji profesörü Henrik Tham, iktidardakilerin durumun nasıl olduğunu öğrenmekle yeterince ilgilenmediğini söyledi.

2021'de İsveç'te uyuşturucu suçlarıyla ilgili 29.692 dava görüldü ve karara bağlandı. Bu, uyuşturucuyu İsveç adalet sisteminde dev bir hale getiriyor. Uyuşturucu suçalarından daha büyük olan tek kategori trafik suçlarıdır.

"İsveç devlet görüşü, uyuşturucunun her türlü tüketiminin ve ele alınmasının suç olduğu yönündedir" diyen Stockholm Üniversitesi'nde emekli kriminoloji profesörü olan Henrik Tham, bu alandaki mevzuatın büyük miktarda suç ürettiğinin altını çizdi.

Sert tutum 1980'lerin başında kuruldu. 1984'te Riksdag, çabaların amacının uyuşturucudan arınmış bir toplum yaratmak olduğuna karar verdi. Dört yıl sonra uyuşturucu kullanımı suç sayıldı.

Henrik Tham, İsveç'te, herkesin sorunlu bir alışkanlığa sahip olabileceği ve sert cezaların insanları caydırmanın etkili bir yolu olduğu imajının erkenden oluşturulduğunu belirtti.

"Güç kilitlendi"

Son yıllarda birçok kişi İsveç uyuşturucu politikasının gözden geçirilmesini talep etti. İnceleme talebinde bulunan aktörlerden biri Halk Sağlığı Kurumu'dur.

2020'de hükümetin masasına sunulan bir raporda, "Yetkili, 1988'den itibaren kendi kendine kullanımın suç sayılması da dahil olmak üzere Narkotik Ceza Yasasının değerlendirilmesi gerektiğini değerlendiriyor" dedi.

Birim yöneticisi Joakim Strandberg, "Mevzuatın kötü olduğunu kastetmiyoruz, ancak nasıl çalıştığını ve amaçları ne kadar iyi yerine getirdiğini bilmek istiyoruz" dedi.

- Polisin bu suçlardan dolayı aynı kişileri defalarca tutukladığına dair sinyaller alıyoruz. O zaman uyuşturucu kullanan gençlerin gerçekten erken tespit edilip ihtiyaç duydukları desteği alıp almadıkları sorulabilir.

Ancak hem önceki hem de mevcut hükümet durumu araştırma konusunda mesafeli davrandı.

Henrik Tham: "İktidardakiler kendilerini İsveç uyuşturucu politikasının iyi olduğu ve ne pahasına olursa olsun kullanımla mücadele edilmesi gerektiği fikrine kilitlediler" dedi.

Cezayı daha da ağırlaştırıyor

Malmö Üniversitesi'nde sosyal hizmet profesörü Björn Johnson: Uyuşturucu ile mücadele konusunda yetersiz kalındığına işaret ederek: "Artan bir bağımlılığımız, yüksek bir uyuşturucu ölüm oranımız ve oldukça benzersiz bir çete suçumuz var. Bu, polisin uzun yıllardır sokak düzeyine ve bireysel kullanıcılara çok güçlü bir şekilde odaklanmış olmasına rağmen" değişmedi ifadeleri kullandı.

Coop kendi markası olan rosto etleri geri çağırıyor Coop kendi markası olan rosto etleri geri çağırıyor

Ancak polis otoritesi içinde bile eleştirel sesler var. Güçlü olanlardan biri de Stockholm'de yaklaşık 13 yıl polis memuru olarak çalışan Erik Petschler'e ait. Birkaç yıl boyunca, kamuoyunu esrarın kişisel kullanımını suç olmaktan çıkarmaya yöneltti.

Petschler: "Para cezası vermek için idrar ve kan örneği alınmasının kişilerin bütünlüğüne orantısız bir müdahale olduğunu düşünüyorum.

Ancak felsefi bir bakış açısı da var. Bağımlılığı olan insanları suçlu olarak kabul etmek mantıksız. Ve sağlıklarını veya sosyal ilişkilerini etkilemeden uyuşturucu kullanan insanlar söz konusu olduğunda, neden yargı sisteminin çıkarlarına konu olmaları gerektiğini anlamakta zorlanıyorum" yorumu yaptı.

Petschler; şimdiye kadar, Ulf Kristersson'un hükümeti eski çizgiden sapmak istediğine dair hiçbir işaret göstermiyor. Temmuz ayında yeni bir yasa yürürlüğe girecek, bu da uyuşturucu suçlarının cezalarının daha da sıkılaştırılacağı anlamına geliyor.

SVT'nin "Gündem"inde konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Adalet Bakanı Gunnar Strömmer: "Talep üzerinde gerçek bir önleyici etki sağlamanın en etkili yolu, uyuşturucu satanların ciddi şekilde avlanmasını ve ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır" ifadeleri kullanmıştı.

Uyuşturucu yasağı ile ilgili İsveç'te farklı görüşlerin bir süredir tartışmaya açılmasıyla birlikte hükümetin izlediği caydırıcı ceza politikasını etkileyip etkilemeyeceği bilinmezken, yıl içinde çıkacak olan yeni yasa ile birlikte cezaların artırılması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi