İsveçli bankacılık devi Nordea'nın geçen hafta 6 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklaması, geniş bir kesim tarafında olumsuz karşılansa da bazıları için krizin fırsata dönüşmesi için doğru bir zaman.
Nordea'nın en büyük hissedarı Finlandiyalı danışmanlık şirketi  Sampo Oyj, yatırımcılar için dijital yeterliliğin sermaye yeterliliğinden daha önemli hâle geldiğini söyledi.

Finlandiyalı danışmanlık firması Sampo'nun CEO'su Kari Stadigh, Bloomberg'e verdiği röportajda "İskandinav ülkelerinde sermayeye karşı değil zamana karşı yarış vardır. Bir işe erken başlayan ve kararlı şekilde yola devam edenler net bir şekilde ayrılır ve müşteri memnuniyetine sahip olurlar" dedi.

"Ancek yüksek kârlılık, dijital bankacılık yatırımlarını mümkün kılar" diyen Stadigh, "Avrupalı bankalar ile Nordik bankalar arasında büyük bir uyumsuzluk göreceğiz. Çünkü merkezi Avrupalı bankalar, bu tip yatırımları karşılayamaz" diye konuştu.

Nordea CEO'su Casper von Koskull, işten çıkarmalar sonrası yaptığı açıklamada 2008'den bu yana 100 binlerce iş kaybı yaşayan İsveç'in bankacılık sektöründe rekabetçiliği korumak için daha fazla kişinin işten çıkarılmasına ihtiyaç var. Von Koskull, 10 yıl içerisinde bankaların şu andaki personel sayısının yarısına sahip olacaklarını söyledi.

Robotlara yer açmak için insan işten çıkaran tek banka Nordea değil. National Australia Bank, bu ay 4 bin kişiyi işten çıkaracağını söylerken Citigroup'un eski CEO'su Vikram Pandit de gelecek 10 yılda bankacılık pozisyonlarının yüzde 30'unun silineceğini vurgulamıştı.
Editör: İsveç Gündemi