İsveç'te koronavirüsten en fazla can kaybının yaşandığı alanların başında yaşlı bakım evleri ve belediye yönetimindeki yaşlı yaşam evleri olduğu artık açıkça biliniyor.

Genellikle İsveç'te bakım evlerinin temizliğine dikkat edilir ve sık sık kontrol edilerek durum gözetim altında tutulur. Ancak ortaya çıkan bu görüntüler son zamanlarda yaşlılara yönelik tedbirsizliğin hangi boyutta olduğu konusunda ürkütücü bir his veriyor insana.

Babası koronavirüse yakalanan Petra isimli kadın, babasının kaldığı evdeki görüntüleri Aftonbladet ile paylaşarak "Bu tam bir sefalet, onurlu bir hayat değil" dedi.

77 yaşındaki Josef isimli yaşlı kaldığı evde korona virüse yakalandı ve hastaneye kaldırıldı.

Daha sonra kızı, içişleri bakanlığının günlük yardımına rağmen, babasının kaldığı evde bakım hizmet ile ilgili bir komşunun uyarmasıyla farklı görüntüler ortaya çıktı.

Petra, "O kadar kötü düşünmedim ki yaşlı insanlarımız tedavi edildi ama bu görüntüler onurlu bir hayat değil" ifadeleri kullandı.

Josef altı yıldır bakımı daha iyi yapılması için bir konutta yaşıyor ve günlük belediye ev hizmetlerinden yardım alıyor. Nisan başında covid-19'a yakalanan yaşlı adam, S: t Göran hastanesine götürüldü ve burada oksijen de dahil olmak üzere ileri düzeyde tedavi gördü.

Yaşlı adamın hastaneye kaldırıldığı günlerde, bir komşu adamın kızını uyardı. Komşu uyardı, babasının kaldığı evin ne halde olduğunu görmesini istedi.

Petra, ziyaretçi yasağına karşı çıkarak eve gitmeye karar verdi.

Evi ziyaret eden Petra olayı şöyle anlatıyor, "Korkunç bir koku ile karşılaştım. Yatağın altında büyük miktarda kurumuş idrar yığınları vardı. Yatak takımları ve giysiler dışkı içindeydi. Korkunçtu" dedi.

"Bu gerçek bir sefalet"

Yaşlı adama korona virüsü enfekle olmadan birkaç hafta önce felç geçirdiği, bu yüzden yataktan kalkmakta güçlük çektiği ve kendini yıkamak için yardıma ihtiyacı duyduğunu belirten, Petra, inme sonrası hemşirelikteki eksikliklerin belirginleştiğine inandığını söyledi.

"Bana kirli kıyafetler içinde yatması gerektiğini söyledi."

Petra, ev hizmetlerini yürüten Bromma ilçe bölge idaresine resmi bir şikayette bulundu. Ayrıca olayı bakım hizmetleri Ivo'ya bildirdi.

Yasağı reddettiği için olası bir ceza ile karşılaşabileceğini düşünen Petra, babasının ne şartlarda yaşadığını belgelemek için dairenin birkaç fotoğrafını çekti.

Petra, "Son zamanlarda, koronaya yakalanmadan önce depresyondaydı. Genelde olduğu gibi ondan bir şey duymadı. Fakat böyle bir ortamda yaşayarak depresyonda olmanız kaçınılmazdır. Bu gerçek bir sefalet" ifaddeleri kullandı.

Ev hizmeti olayı araştırarak raporladı

Yaşlı adamın, Blackeberg'in ev servisinden yardım aldığı belirtildi. Birim Başkanı Kerstin Henriksson, bakımda kötü yönetim şüpheleri varsa yapılması gereken bir şikayettir dedi.

Olayı araştırıyoruz diyen Henriksson, görüntüler üzerine "Gerçekten üzücü. Eğer yanlış uygulama varsa harekete geçeceğiz" dedi.

Şikayet üzerine belediye bakım servisinin eve bir ekip göndererek, evi temizlediği ve hastaneden taburcu olan yaşlı adama şuanda daha temiz bir ortamda ve dikkatle bakıldığı belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi