İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) ve Ticaret Bakanı Ann Linde'nin İran'a yaptığı resmi ziyarette başörtüsü takmasından dolayı eleştirilmesini yanlış bulduğunu belirterek, Linde'nin bu ziyarette başörtüsü kullanmasının gayet insani olduğunu ve bunun İnsan haklarına gösterilen saygıyı ortaya koyduğunu söyledi.

Ygeman, İsveç'in başkent Stockholm'deki Başbakanlık binasında AA muhabirine verdiği röportajda, Linde'nin geçen hafta sonunda İran'ın başkenti Tahran'daki temaslarında başörtüsü takmasına yönelik ülkesindeki sert eleştirilere değindi.

Ygeman, Linde'nin Tahran ziyareti esnasında başörtüsü takmasına karşı muhalefet partilerden gelen tepkiyi anlayamadığını belirterek, "Linde ve berberindeki kadın delegasyonun İran ziyaretinde başörtüsü takması gayet
insanidir ve İnsan haklarına  saygı gösterilmesidir. Bu durum uluslararası medyada da pozitif bir şeklide ele alındı." dedi.

- Sığınmacı anlaşması

İsveçli bakan, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki sığınmacı anlaşmasının çok iyi işlediğini aktararak, "Türkiye ile AB arasında iki sene önce yapılan anlaşma şimdiye kadar gayet yolunda gitti. Sorunsuz devam edeceğini umuyorum. Kuzey Afrika ülkeleriyle de böyle bir anlaşma yapmaya hazırlanıyoruz. Özellikle Lübnan ile buna benzer bir anlaşma yapacağız." ifadelerini kullandı.

- İsveç'teki çete çatışmaları

İsveç'te son dönemde çeteler arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklanan çatışmalarda 15-20 yaşlarındaki gençlerin öldürülmesine değinen Ygeman, "Bu gerçekten üzücü bir durum. Bunu nasıl düzeltebiliriz diye, hükümet nezdinde, polis nezdinde, hukukçular nezdinde geniş tabanlı bir çalışma başlattık. Tehlikeli bölgelere kamera sistemi kurmak çalışmalarımız arasında. Halkın da sorumluluk alması lazım. En kısa sürede bu konuda önemli karalar alacağız." diye konuştu.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi