Son bir kaç gündür ölüm sayılarındaki düşüşle övünülürken, yaz gelmesiyle birlikte veri akışının olmadığı gerçeği gözardı ediliyor.

Vaka sayıları İsveç'te son günlerde yarı yarıya düştü. Bunun tek sebebinin test yapılmadığı gerçeği dile getirilmiyor.

İsveç stratejisi tuttu mu, tutacak mı derken, ölüm mortalitesi en yüksek olanların yabancılar olduğu gerçeğiyle toplum yeniden karşılaştı. Hemde Halk Sağlığı Ajansının kendi çalışmasıyla...

İsveç'te son bir günde koronavirüs nedeniyle 28 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Halk Sağlığı Kurumu internet sitesinde yaptığı güncellemeyle, son bir günde 28 kişinin daha yaşamını kaybettiği ve ülke genelindeki toplam can kayıplarının 5 bin 730 olduğunu açıkladı.

Son on günün en düşük rakamları dün açıklanırken, bugün 28 yeni can kaybının yaşanması, iki haftalık ortalama ölüm oranını artırdı. Dün verilen istatistiklerde son 14 günlük süreçte günlük ortalama yedi can kaybı yaşanıyor denmişti. Ancak bugün 28 yeni can kaybı olması ortalamayı yukarı çekti.

Vaka sayısında düşüşün görüldüğü İsveç'te son bir günde tespit edilen vaka sayısı 288 olarak kayıtlara geçti, yeni vakalarla birlikte şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 79 bin 782'ye ulaştı.

İsveç'te genel olarak yoğun bir test ve tarama bulunmuyor. En fazla test Haziran ortası, Temmuz ilk günleri yapılırken, yaz döneminin girmesi ve sağlık personelinin önemli bir bölümü izne ayrılması nedeniyle şuanda yoğun bir test yapılmıyor. Aynı zamanda İsveç'teki veri güncellemeleri de sağlıklı yapılmıyor. 

Halk Sağlığı Kurumu ve resmi merciler vaka sayısında düşüş var, daha iyi durumdayız dense de, salgınla mücadele sürecinde elde edilen bilgi ve birikim konusu doğru olsa da, İsveç'te salgınla mücadele dünyanın en gevşek mücadelesi olarak öne çıkıyor.

Sürü bağışıklığı yolunu izleyen ve kısıtlama uygulamayan İsveç'in yaz döneminden sonra neler yaşayacağı henüz bilinmiyor.

İsveç stratejisinin mimarı olan Anders Tegnell, İsveçliler için bir karantina ya da kısıtlamaya gerek yok diyor. Ancak İsveç'te yaşayan 2 milyon civarındaki göçmenler açısından aslında durum hiçte iç açıcı görülmüyor. Sıcak ülkelerden sonradan İsveç'e yerleşmiş olan insanlar açısından İsveç'te durum pekte iyi görünmüyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun paylaştığı bir rapora göre, İsveç'te göçmenler arasında başta Finlandiyalılar olmak üzere, en fazla can kaybı yaşayan toplum Türkiye, Somali ve Şili şeklinde sıralanarak devam ediyor.

İsveç'te yüzbin kişi başına 145 finli hayatını kaybederken, bu oran Türkler açısından 97 ve İsveçliler için 32 olarak görülüyor. İsveç'te hayatını kaybeden İsveçlilerin ortalama yaşı 75-90 arasında olurken, bu rakam göçmen kesim arasında 48-70 arasında dolaşıyor.

Mevcut izlenen yolda, İsveçin yerlileri açısından bakınca fazla bir sorun görünmüyor, ancak İsveç'te yaşayan azınlıklar yönünden bakınca, İsveç'te durumun o kadar da iyi olmadığı gerçeği ortada duruyor.

Bu güne kadar ufak tefek sosyal medya üzerindeki tepkiler dışında ne hükümete, ne de halk sağlığı kurumu otoritesine güçlü bir tepki bulunmuyor. Özellikle ekonomik denkleme önem ve İsveç'in gelecekte nasıl bir noktaya geleceği merak ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi